Реклама / Ads

11| 4646 |15.03.2020

Корнелия Нинова: Купонът наистина свърши, но и времето за общи приказки изтича

.
Време е за разумни, хладнокръвни решения и конкретни действия. Днес свикахме извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на „БСП за България”. Обсъдихме актуалната информация и оценяваме сериозността на кризата.

Ние сме отговорна партия и както подкрепихме решението за извънредно положение, така ще подкрепим и всички разумни мерки, които предлага кризисният щаб.

 

Мястото, където те трябва да бъдат обсъждани и приемани, е Народното събрание. Нашата парламентарна група е на разположение там за обсъждане на всички мерки и за взимане на необходимите решения.

 

Най-важното за нас, на първо място, е здравето на хората. Добре е, че се намериха средства за подпомагане финансово на лекарите, медицинските сестри и медицинския персонал в болниците. В момента те са най-важни, но разбираме, че има недостиг на медицински кадри. Затова очакваме в спешен порядък правителството да намери начин за включване на частните болници в целия процес. Те заявиха своята готовност, но се оказва, че още никой не ги е потърсил за това. При липсата на кадри, ресурси, потенциал, е недопустимо частните болници да стоят настрана от процеса. Нашето очакване към правителството е да намери начина това да стане.

 

След здравния въпрос и здравето на хората, за нас са най-важни социалните измерения на кризата. Затова има нужда от спешни, краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Предлагаме и ще внесем в Народното събрание проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания - ток, парно, телефон, вода и бързи кредити. Ще внесем предложение за спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните дела на частните съдебни изпълнители. Защото докато текат сроковете по тези дела, а хората не могат да се явяват и да си защитават правата, рискуват да изгубят такива права и да се вземат решения без те да бъдат част от процеса.

 

Средносрочни и дългосрочни мерки, икономически и социални. Те изискват много сериозен анализ какво може да поеме бюджетът, за да да гарантираме стабилността на държавата. Ние сме отговорни хора и не искаме да провалим финансовата и икономическа стабилност. Премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния резерв към момента и каква част от него може да се ползва. Състоянието на Държавния резерв - какви стоки има в Държавния резерв, какви количества, какви видове и колко от тях и в какви срокове могат да бъдат освобождавани, ако се наложи такава необходимост на пазара.

 

Очакваме от него, след разговорите с европейските лидери за солидарност и помощ в този тежък момент за цяла Европа, да каже какви са възможностите за финансиране от Европейски фондове на конкретни икономически и социални мерки в България. Виждаме ги в няколко посоки - мерки за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на ипотечни и други кредити, помощ за семейства, чиито деца не са на училище и чиито родители трябва да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа и така нататък. Не е вярно това, което каза премиерът, че никоя държава още не е приела мерки - има такива конкретни. Разбирайки сложността и отговорността на ситуацията, ние искаме един по-сериозен анализ.

 

В Народното събрание ще инициираме викане в секторните комисии на министрите, от които очакваме да ни информират какви последици в техния сектор ще има от тази криза. Внасяме предложение срещу спекулантите за борба със спекулата, което включва ново определение в Наказателния кодекс що е спекула и завишаване за наказанията срещу спекулантите, защото сега са ниски и са в размер на 100 лв.

 

Накрая - прав е г-н Мутафчийски - купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия. Както чухте, ние предлагаме и сме готови да обсъждаме предложения на други партии, работодателски организации, синдикати, граждански сдружения. На разположение сме за всичко разумно, с което заедно можем да помогнем за овладяване на кризата в първия момент, а след това и за преодоляване на последиците от нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Нинова: Борисов да ограничи изказванията си, всява паника 7| 3375 |11.03.2020 . Нинова: Внасяме Закона за социалните услуги в Конституционния съд 0| 3222 |05.03.2020 . Корнелия Нинова: За свободата се воюва всеки ден 8| 3583 |03.03.2020 . Нинова: Резултатът от тол системата - хаос, напрежение и протести 5| 3556 |27.02.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ