Реклама / Ads
7| 4125 |11.03.2020 НОВИНИ

Нинова: Борисов да ограничи изказванията си, всява паника

.
Правителството закъсня с реакцията си спрямо коронавируса. Изисква се хладен разум, отговорност и реакция без паника. Нека сериозните професионалисти да говорят. Това заяви лидерката на левицата Корнелия Нинова в парламента.
 

Тя цитира думите на премиера, според когото „сме като във война“, „гледали сме холивудски продукции“, „поне 10 филми има, в които някой е произвел вирус и го е изпуснал“ и „надали ще научим някога кой гад го е свършил това“.

 

„Подобни изявления не може да предизвикат нищо друго освен паника и хаос. Нека г-н Борисов леко да се дръпне и да се даде път на умни, сериозни хора, професионалисти, които да вземат ситуацията в свои ръце“, коментира още Нинова.

 

„Опазването на здравето на хората е най-важно за нас. Искаме да благодарим на лекарите и на медицинските сестри в болниците. От ГЕРБ през годините те бяха наричани „убийци“, „терористки“, но днес тези хора, с риск за собственото си здраве и за това на близките, са на предна линия и заслужават уважението ни за това, което правят“, подчерта председателят на левицата. Тя обърна внимание, че от БСП с тревога са чули, че лекари и медицински сестри от белодробната болница днес са готови да подадат оставки, защото нямат защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови.

 

„Правителството на Борисов закъсня с реакцията си и с подготовката за реакция на кризата. Тепърва се внасят и ще се произвеждат защитни облекла и маски. Премиерът говори за плат, калцуни и мерки, което не е работа на сериозен министър – председател. Още повече, че правителствата на други европейски държави мислят държавнически – приеха пакет от конкретни социални мерки за подпомагане на хората“, каза още Нинова. По думите й такива мерки са взети за родители, чиито деца остават вкъщи, а те не могат да отидат на работа, както и за доставка на храни от търговските вериги на възрастните хора. „Там се мисли, приема се нещо конкретно и се изпълнява веднага“, категорична е Нинова.

 

Председателят на левицата бе категорична, че в този момент е най-важно да се овладее разпространението на вируса, но на следващо място трябва да се гарантира и бъдещето:

 

„Искаме отсега да се помисли и за социално-икономическите последици в следващите години. Една икономическа криза би довела до още по-голямо обедняване на българските граждани, срив в българската икономика, загуба на работни места, а в това отношение правителството не предприема и обсъжда никакви мерки – нито финансови, нито законодателни”. Тя информира, че днес парламентарната група на „БСП за България“ ще се обърне с писмо към работодателите за професионален и обективен анализ за последиците в икономически план, като също дадат предложения какво трябва да се направи, дори и законодателно.


"Важно е да облекчим удара от кризата и да се подготвим и с конкретни социални мерки за българските граждани в резултат на това, което се случва. Необходимо е да се мисли комплексно, конкретно и държавнически, а не да се реагира на парче, както прави в момента правителството на Борисов. Ще дадем своя принос в това със сериозни разговори и обмисляне на предложения с конкретни мерки”, завърши Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11836 |11.03.2020 Арман Бабикян: Имам въпроси към Борисов, Ананиев и отговорните ”касиери” на здравеопазването . 30| 6176 |11.03.2020 Борисов: През септември ще е пикът на коронавируса . 7| 3940 |10.03.2020 Асоциацията на заведенията искат помощ от Борисов и Народното събрание . 2| 8358 |10.03.2020 Агресивни кучета разкъсват домашни любимци в Борисовата градина. Институциите са безпомощни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads