Реклама / Ads
9| 3230 |19.01.2021 НОВИНИ

Оборудването от АЕЦ „Белене“ може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“

.
АЕЦ „Козлодуй“
Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов и изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.
 

„След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза премиерът Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

 

Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

 

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя.

За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

 

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

 

САЩ и България проучват възможност за ново партньорство в областта на енергетиката

 

„Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, каза премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 6923 |17.01.2021 Ген. Атанасов: Можем да създадем правителство, което да отмести Борисовата държава . 75| 10784 |17.01.2021 Виолета Сечкова с писмо до жената на Хр. Иванов: Днес съм аз. Утре може да сте Вие . 13| 4156 |17.01.2021 Манолова: Изборите за Борисов са на живот и смърт. Той не може да спечели честно . 14| 3217 |14.01.2021 СЗО: Втората година на пандемията може да е по-тежка от първата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads