Реклама / Ads
0| 3514 |10.12.2018 НОВИНИ

ЕП обсъжда доклада ”Станишев” за България в Шенген с всички граници

.
Сергей Станишев
Частично приемане в Шенген би било стратегическа грешка, смята българският евродепутат
 

Днес в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе дебат по специалния доклад за приемането на България и Румъния в Шенген, иницииран от българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев. С този доклад Европейският парламент ще поиска пълното приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. Гласуването ще се проведе във вторник, а през ноември текстът вече получи подкрепа в комисията на ЕП по вътрешни работи с 36 гласа „за" и 4 „против".

 

Инициативата на Станишев е реакция на лансираната в последната година идея от консервативни и либерални правителства в ЕС за частично членство на България и Румъния в Шенген и поетапно присъединяване първо с въздушни и морски граници, а на по-късен етап със сухопътни. "Идеята, изглежда, среща одобрението на управляващите в България, но мнозинството в Европарламента е категорично, че такова развитие би било лош прецедент с неблагоприятни последици за свободното движение в Съюза", посочи Станишев.

 

В текста на доклада Станишев припомня, че поетапното приемане би било силно политически и икономически неизгодно за България, би затруднило прилагането на новите европейски системи за сигурност в страната и рискува отлагането на вдигането на контрола по сухопътните граници за неопределеното бъдеще при неопределени критерии.

 

Въпреки очертаващата се опозиция на крайнодесни и консервативни евродепутати, се очаква докладът да бъде приет с голямо мнозинство в пленарна зала.

 

Докладът е част от поредицата инициативи на Станишев и Групата на социалистите в ЕП, целящи да върнат темата в дневния ред на европейските институции и да рестартират процеса за присъединяването на страната ни към Шенген. Сред тях са предложеният от Станишев дебат в пленарна зала на ЕП през декември 2017г., ръководеното от него изслушване в рамките на комисията по вътрешни работи в ЕП на тема „Бъдещето на Шенген" през февруари 2018 г., както и инициирана от него конференция по темата в Хърватия през юни 2018 г. През май 2018 г. пък беше гласуван и първият годишен доклад на ЕП за функционирането на Шенгенското пространство, в който с общи усилия на български и румънски евродепутати бяха приети текстове в подкрепа на двете страни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3906 |04.12.2018 Енергийната комисия в ЕП прие доклада на Петър Курумбашев за АЕЦ „Козлодуй“ . 4| 3376 |04.12.2018 Цачева ще обсъжда условията в арестите с други ведомства . 7| 5540 |03.12.2018 Първо във Фрог: Тотален провал при обсъждането на „Бонус-малус“, всички си тръгнаха сърдити . 9| 3736 |03.12.2018 Системата „бонус – малус” минава на обществено обсъждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads