Реклама / Ads
0| 3528 |27.10.2023 НОВИНИ

Община Русе се включва в национална кампания по повод Световния ден за борба с инсулта

.
Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания „Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“. Инициативата е по повод 29 октомври - Световния ден за борба с инсулта, и в нея за пореден път се включва и Община Русе.
 

Целта на кампанията е да се повишат познанията на обществото за симптомите на инсулта и правилното поведение при тяхното установяване. Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е основна причина за смъртност със статистически показатели, които превишават многократно тези в останалите европейски страни. Ежегодно в България се регистрират над 45 000 нови случая, като повече от 1,5 млн. човека са засегнати пряко или косвено у нас. Макар инсултът да засяга пряко само един от членовете на семейството, в зависимост от тежестта на заболяването, животът на всички се променя. Грижата за потърпевшия изисква мобилизацията на всички в едно домакинство, за да се удовлетворят основните потребности на болния.

 

Асоциацията за инсулт и афазия си поставя като основна цел намаляването броя на инсултите в страната. Работейки за постигането на тази задача, кампанията на пациентската организация върху рисковите фактори и тяхната превенция - „Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“, традиционно е широко подкрепена от над 230 от общо 260 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българския червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. Благодарение на партньорството на пациентската организация с Български пощи, чрез тяхната клонова мрежа, превенцията на инсулта посредством информационен постер със симптомите на заболяването достига и до най-малките населени места (с под 150 жители).

 

В настоящата кампания е предвидено излъчване на кратък клип със симптомите на заболяването, безплатно осигуряване на щендер-тристен до общините, които за първи път партнират на Асоциацията за инсулт и афазия, разпространение на листовки и плакати, осветяване на знакови обекти в страната в лилаво  (цвета на борбата с инсулта). В програмата са включени безплатни прегледи, организирани от лечебни заведения в страната, партниращи на асоциацията в кампанията, както и разнообразни културни и информационни събития, между които и достъп до групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите са достъпни във Фейсбук страницата на Асоциацията за инсулт и афазия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5843 |25.10.2023 „Щит на европейското небе“: Включваме се в проект за купуване на ПВО-система заедно с 13 държави . 15| 3784 |23.10.2023 Ген. Атанасов: Докато сме член на НАТО, заплаха за българската национална сигурност няма . 0| 4684 |20.10.2023 Общонационална 24-часова стачка започна в Италия . 5| 5607 |19.10.2023 Пет български компании се включват в изграждането на нова ядрена мощност с "Уестингхаус Електрик"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads