Реклама / Ads
34| 3719 |07.03.2023 НОВИНИ

Общинската комисия реши: Паметникът на съветската армия да бъде преместен

.
Паметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина, реши днес общинската комисия по образование и култура. При гласуването нямаше против, само ВМРО беше въздържал се, а представителите на БСП преди това демонстративно напуснаха залата.
 

Докладът с предложението е внесен от "Демократична България на 26 март 2020 г. и оттогава чака да бъде допуснат за разглеждане. След като Бойко Борисов по повод една година от началото на войната в Украйна зна 24 февруари заяви, че монументът трябва да се махне, групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет се зае с проблема. Миналата седмица на председателски съвет, където се решава кои доклади да се придвижат за обсъждане в комисиите, за първи път този доклад е включен в дневния ред. "Председателят на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) предложи доклада ни, а преди това няколко пъти съм го питала защо не се разглежда и не получавах отговор", обясни Грети Стефанова, председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС).

 

В доклада се предлага кметът на София да поиска от държавата да премести "монумента "Паметник на Съветската армия" (държавна собственост съгласно Акт за държавна собственост от 1947 г.), като не се указва точно къде. Идеята е скулптурните композиции да се запазят в музей, а бъдещето на фундамента, висок 37 м, да се реши с архитектурен конкурс за цялото пространство на Княжеската градина, но без паметника. Самият паметник е държавна собственост, но е в поземлен имот, публична общинска собственост, съгласно акт от 25 септември 2012 г., пише още "Дневник".

 

Към това предложение на "Демократична България" бе добавен нов проект за решение от групата на ГЕРБ-СДС, внесен на 6 март. С него, освен направените вече предложения, се уточнява скулптурните композиции да се преместят в Музея на социалистическото изкуство и да са на постоянна експозиция там. Също така се изисква от областния управител на София град да предприеме всички фактически и правни действия за преместването на паметника.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2892 |24.02.2023 Искрен Арабаджиев, ПП: Ще защитаваме правосъдната реформа и най-накрая антикорупционната комисия да заработи . 2| 3105 |23.02.2023 Освободиха предсрочно шефа на общинската болница във Велинград . 5| 3365 |16.02.2023 ”Политико”: Европейската комисия се отказа да санкционира руския ядрен сектор . 1| 2874 |15.02.2023 Боксов клуб „Русе“ награди кмета Пенчо Милков за общинската подкрепа през 2022 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads