Реклама / Ads
21| 3493 |30.04.2023 НОВИНИ

Обстановката в Бахмут остава ”много сложна”, украинските сили контролират основния снабдителен маршрут

.
Обстановката в Бахмут остава ”много сложна” Източник: БГНЕС
Украинските въоръжени сили все още контролират основния снабдителен маршрут към Бахмут, но обстановката в източния украински град остава ”много сложна”. От руска страна се съобщава за ново придвижване напред на руските части.
 

Представителят на източното командване на украинските войски Серхий Черевати бе категоричен, че украинската отбрана не е допуснала руските сили да прекъснат логистичния коридор между потъналия в разруха Бахмут и разположения на около 20 километра западно от него Часов Яр.

 

Според военни анализатори именно той би бил следващата цел на руската офанзива, ако Бахмут падне.

 

Ръководителят на руската военна организация "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че нейните части са напреднали с още 100-150 метра, като едва около 3 квадратни километра от Бахмут са останали под украински контрол.

 

Пригожин заплаши, че ще изтегли войските си от града на фона на големия брой жертви и добави, че е изпратил писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу с молба за незабавни доставки на боеприпаси.

 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев ще направи всичко възможно, за да гарантира, че отговорните за руската ракетна атака в Уман в петък, при която загинаха 23 души, ще понесат последствия за действията си:

 

"Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че терористичната държава ще бъде подведена под отговорност за това, което е извършила, възможно най-скоро. Всеки, който подготвя такива ракетни атаки, не може да не знае, че ще стане съучастник в убийство.

 

Всеки, който насочва и изстрелва ракети, който поддържа самолети и кораби за терор, не само тези, които дават заповедите, но и всички вие сте терористи и убийци и всички вие трябва да бъдете наказани."

 

Двама цивилни са загинали след украински обстрел на село в руската Брянска област, според областния управител. По негови данни една жилищна сграда е била напълно унищожена, а още две къщи са били частично разрушени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2805 |28.04.2023 Цветелина Пенкова пред EUROFI: Технологиите променят бъдещето на финансовия сектор, но сигурността на данните остава ключов приоритет . 1| 2811 |26.04.2023 Тежките боеве в Бахмут и Маринка продължават . 3| 2886 |25.04.2023 Стоянов: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим с вече фиксираните разходи, остава да се "играе" в приходите . 17| 3064 |24.04.2023 Бахмут. Русия твърди, че контролира по-голямата част от града. Украйна държи фронта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads