Реклама / Ads
2| 2913 |03.04.2023 НОВИНИ

Украйна отрече твърденията на Пригожин: Бахмут не е превзет

.
Източник: личен архив
Сраженията около Бахмут в Източна Украйна продължават да са "особено ожесточени", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.
 

Той не даде индикации градът в крайна сметка да е бил превзет от Русия,

както обяви по-рано основателят на наемническата групировка "Вагнер".

 

Евгений Пригожин каза, че неговите сили, който участват в продължаващите от месеци опити за обкръжаване и превземане на Бахмут, са издигнали руското знаме над сградата на градската администрация.

 

"От юридическа гледна точка Бахмут е превзет. Врагът е концентриран в западните части", заявява Пригожин на видеоклип, публикуван вчера в "Телеграм".

 

От украинска страна няма потвърждение, че Бахмут е паднал.

 

Пригожин и преди е отправял твърдения, които след това са се оказвали преждевременни, отбелязва Ройтерс.

 

Въоръжените сили на Украйна съобщиха по-рано, че Бахмут и няколко други градове, включително Авдеевка, са в "епицентъра на военните действия". "Врагът продължава да напада в град Бахмут. Нашите защитници обаче удържат смело града", се казва в изявлението.

 

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски

благодари на военните, които се сражават в Авдеевка, Мариинка и Бахмут. "Особено Бахмут. Там е особено горещо", каза той.

 

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр по-рано нарече положението в Бахмут "напрегнато". Украинските сили отбраняват позициите си, а руските не обръщат никакво внимание на загубите, които понасят, докато атакуват, заяви тя.

 

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на съобщенията за ситуацията на бойното поле.

 

Украйна заяви, че руските сили са "доста далеч" от това да превземат Бахмут

и около сградата на градската администрация, над която "Вагнер" твърди, че е било издигнато руското знаме, се водят сражения. "Бахмут е украински, те не са превзели нищо и меко казано са доста далеч от това", заяви пред Ройтерс говорител на източното украинско военно командване.

 

По думите му не е ясно къде руските сили са издигнали своето знаме и тяхното твърдение, че са превзели града, е фалшиво.

 

"Те са вдигнали знамето над някаква тоалетна. Те са го закрепили за кой знае какво, провесили са своя парцал и казаха, че са превзели града. Добре, нека си мислят, че са го превзели", заяви говорителят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2795 |03.04.2023 Земеделците вече могат да кандидатстват за държавна помощ заради войната в Украйна . 7| 3280 |01.04.2023 Украйна: Продължаваме да отблъскваме руски атаки в района на Бахмут . 8| 3039 |01.04.2023 Шолц: Конфликтът в Украйна може да се проточи години . 8| 2945 |01.04.2023 Руските войски продължават атаките в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads