Реклама / Ads
31| 16998 |09.09.2019 ГЛАСЪТ

Обвинени русофили в шпионаж - евтина комедия с непридвидими последици

.
В тези времена ли ни връщат...
Специализираната прокуратура слага белезници и разпитва за шпионаж и чуждо влияние. Не, не е 1936 година и действието не се развива в Съветския съюз, когато там се вихри генпрокурорът Вишински. 9 септември, 2019-а е и тук се вихри родната спецпрокуратура, за която отговаря Иван Гешев.
 

Същият, за когото се пишат писма в подкрепа за главен прокурор, антимедия организира марш в негова подкрепа, а свидетели песни за него пеят…

 

Пръв с белезници се оказал Юри Борисов, ексдепутат, ексглавен редактор на „Дума“ и член на ръководството на сдружение „Русофили“. Домът му бил обискиран, иззети са документи, между които и поздравителен адрес от Димитър Главчев, когато бе председател на парламента.

 

Различни източници твърдят, че са привикани на разпит и други членове на „Русофили“, между които Николай Малинов (който сутринта трябвало да участва в бТВ, но не се явил), Кристина Иванова, Милен Чакъров, Енчо Москов, проф. Ваня Добрева…  

 

Медии пишат, че прокуратурата се готви да повдигне обвинение в шпионаж. Поне това става ясно от връченото определение за обиск във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Няма да е изненада, ако им прибавят и заговор за сваляне на властта. Любимите обвинения на Вишински, Берия и Ягода.






В Следствието е бил извикан и социологът Живко Георгиев, който бил разпитван за изследване отпреди време и дали върху него не е повлиял запасния генерал Леонид Решетников, служител навремето в руското разузнаване.

 

Какво става?

 

Да обвиниш хора в шпионаж е сериозно нещо. Тайните служби би трябвало да са събрали неопровержими доказателства, което обаче е съмнително, изхождайки от делата им през последните години. Поне да бяха прочели новата книга на Фредерик Форсайт „Измамника“, в която доказаният познавач на шпионажа описва какво точно е нужно, за да обвиниш някого в шпиониране за друга държава. Най-важното от всички условия е заподозряното лице да заема важен пост в службите или управлението на страната и армията.

 

В случая с русофилите това няма как да е така. Юри Борисов е бил учител, преподавател в Медицинска академия, депутат преди много време и журналист. Какъв достъп има той до държавни и военни тайни? Ами останалите разпитвани? Някои от тях дори не са помирисвали казарма, камо ли да знаят какво означават планове на Генералния щаб, тайни на военното производство или секретни папки на НАТО…

 

Страшните русофили...

 

Русофилите нерядко са смешни с техните бодряшки лозунги за социализъм и препратки към "златните" времена на СССР, Сталин, Путин и „Мой адрес не дом и не улица, мой адрес Советский союз…“. Събират се на яз. „Копринка“, пийват водка, разказват си спомени, облечени във фланелки със сърп и чук. Събират се и на паметника на Съветската армия, но и там редиците им оредяват, защото децата и внуците им живеят и учат в Дивия Запад... Това ли им е шпионажа? Много по-опасни са например „Нощните вълци“ – моторджиите на Путин, на които се наливат милиони, за да обикалят държавите и да провокират сбивания и безредици. Но тях нашата прокуратура не закача. Да не говорим за частните разузнавания на големите руски корпорации и техните агенти у нас сред политици, управници и бизнесмени от най-висок ранг.






Обвинението си трае и за тримата служители на руското ГРУ, свързани със скандала „Скрипал“ и пребивавали у нас, без службите ни да ги засекат. Неофициалната версия обаче е, че не само са знаели за тях, но са им оказали логистична подкрепа.

Държавното обвинени мълчи и за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, синът му и висш служител на фирмата. А съмненията, че са пострадали подобно на Скрипал и дъщеря му във Великобритания са много – има и доказателства.

 

Къде са "къртиците"

 

Ако има руски „къртици“ у нас, то те са в тайните служби и в политическите среди. Винаги се търсят хора с влияние и възможности, за да прокарват решения, които обслужват руските интереси. Например в областта на енергетиката, доставките на газ и други мащабни проекти. Като „Южен поток“, по който руснаците и до днес чакат едни 600 милиона евро, за които няколко пъти споменават и президентът Путин, и премиерът Медведев.

 

Арестите и разпитите на русофили приличат на примитивно активно мероприятие с цел да се доразвие скандалът с позицията на Външното ни министерство по повод фотоизложбата, организирана от руското посолство в София, която възбуди духовете около това дали освободители или окупатори са съветските войски в края на Втората световна война за нас и страните от Източна Европа. Много тъпо измислено активно мероприятие. Освен това ще доведе до усещане за репресии по политически причини, както и остра реакция в някои кръгове. Възможно е също да се цели вдигане на шум, зад който да се промушат провалите с ресора за българския еврокомисар, порноидиотщината на любимия на прокуратурата антисайт, назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и пр. Ако някой обаче е смятал с арести на русофили да блесне пред американци и Брюксел, трябва да отиде на лекар. Макар, че за простотия лек не е открит…

 

Нафталиненият генерал

 

Колкото до ген. Решетников, който отдавна е в нафталина, руски сайт неотдавна го определи като „заблуден глупак и предател“. Повод за тази характеристика е опита на бившия разведчик да създаде сдружение, което „да изчисти руската история от лъжи и клевети“. Идеята умряла преди да тръгне...






Ако спецпрокуратурата иска да върви по следите на руската пропаганда, шпионаж и сфери на влияние у нас, трябва да смени посоката. Ама как да стане, като знае че ще попадне на свои хора, че и на началници…

 

Отдавна жертви на прокурорския произвол предупреждават, че има върховенство на беззаконието, но малцина обръщат внимание. Сега границите на действие се разширяват. Пак мълчете. Защото русофилите не ви кефят.

 

Утре ще почнат да прибират противниците на назначаването на Гешев за главен прокурор, които се готвят за протести. И те са заговорници и превратаджии.

Русофобите също да не се отпускат, защото Путин ще звънне по „червения“ телефон и Гешев ще хукне по къщите им.

 

Тук е така: невинен си само ако кажат Цацаров и Гешев. А на тях дебелото момче. И ако няма за какво да се хванат, ще измислят връзка с КТБ - и хайде в кауша. Тя, прокуратурата, знае отлично, че Шиши е гребал с най-големия черпак от банката на Василев, но не го закача. Гешев каза, че го нямало никъде в документите по делото. Странно - цяла България знае, че е там повече от всички останали. И в онези пари, дето Путин ги чака, и там е замесен. Но други са в дранголника. Нали искате Гешев и законност? Получавате ги в цялата им прелест.

 

Следва реакцията на Москва.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 13961 |29.01.2019 Само бой и обвинения не стигат, трябват и глоби по 22 милиона . 7| 21795 |21.07.2017 Обвиненията срещу КТБ - 20 пъти повече от Нюрнбергския процес . 32| 13169 |02.03.2015 Как големите ни освобождаваха. Съветофилите не са русофили . 38| 13033 |21.07.2014 Цв. Василев: Обвиненията срещу мен и КТБ са скалъпени от политици!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads