Реклама / Ads
2| 5181 |18.08.2017 НОВИНИ

Обвиняват ректора на варненски университет в плaгиатство

.
Ректорът на Tехническия университет във Варна проф. д-р Росен Василев е обвинен в плaгиатство на докторантура. Той отрича.Бившият ректор на ТУ-Варна проф. Овид Фархи и бившият ръководител на Центъра за развитие на академичния състав на университета проф. Николай Минчев твърдят, че Василев се опитва по нечестен начин да стане доктор на науките .
 
Моралният казус с обвинението на двамата бивши преподаватели във вуза остава висящ до края на месеца. Тогава се очаква становище на министерство на образованието, предаде БНР.

Спорната дисертация е по темата "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти".

Според Фархи и Минчев само до преди година Василев не е работил в областта на технологията на машиностроителните материали, в която защитава научния труд.

Те твърдят, че ректорът на ТУ-Варна е преписал дословно четири от седемте глави в дисертацията си от друг изследовател - Ивайло Йорданов Неделчев, който е защитил докторска степен през декември 2015 г. на тема "Изследване ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово напластяване".

Фархи и Минчев настояват Росен Василев да обясни лично ситуацията, както и да подаде оставка.

В същото време от ТУ уточняват, че спорните части на дисертацията на Василев са в съавторство с двама докторанти. Има и становище на етичната комисия към университета, че няма плагиатство, посочват още от там.

Самият Василев също отрича обвинението за плагиатство. "Вие гледате само едно и също нещо, но то е общо, сложен научен проблем, няма как да го разберете", заяви професорът пред Нова телевизия.

По думите му няма преписване,  има  общи публикации с двамата докторанти и надграждане на научния труд в следващите глави.

"Отричам всички обвинения в присвояване на чужд труд. Тези два еднотипни абзаци с публикацията в дисертацията на Неделчев са и мой труд, те са публикувани по-рано в научна статия на нас двамата и всеки от нас си ги приложи по-късно", обясни Василев.

Ивайло Неделчев също отрича обвиненията, че ректорът, който му е научен ръководител, е преписал от неговия труд.

Според запознати обаче, докторантите са зависими като наемни работници в университета и може да им се оказва натиск. Неделчев отрича да е имало такъв натиск.

Проф. Христо Скулев, който е посочен като член на научното жури, назначено от Василев, което трябва да оцени собствената му научна работа, коментира, че обвиненията в плагиатство целят единствено да бъдат компрометирани ТУ Варна и ректорът.

У нас няма институция, която да засича дали дадена дисертация е плагиатствана частично или напълно. Сега се очаква решението на МОН по спора. А междувременно на 8 септември е обявена нова дата за защита на дисертацията на проф. Василев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4425 |10.08.2017 Арестуваха варненския изнасилвач . 4| 6111 |29.07.2017 Нинова зове президента да избере директора на звеното за борба с корупцията . 0| 5948 |28.06.2017 Стоян Мирчев: В ГЕРБ се обвиняват едни други в корупция . 0| 5056 |26.05.2017 Д-р Андреева: И аз съм отстранявала директора на Столичната онкология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads