Реклама / Ads
4| 4765 |10.12.2021 НОВИНИ

Покрай ”професор” Венелин Терзиев проверяват и служебния министър на икономиката за плагиатство

.
Даниела Везиева
В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, съобщи БНР. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.
 

Обект на проверка е севлиевският преподавател Венелин Терзиев и неговите докторанти, за който Фрог писа още преди години. В писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.


Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, и те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.


От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.


В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила докторантурата си в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“, посочват от БНР.

 

По-късно служебният министър на икономиката Даниела Везиева отрече обвиненията в плагиатство в дисертацията ѝ.


Везиева коментира в кулоарите на парламента, че не е изненадана от атаката. Причината за нея тя вижда в позициите си по темата с Държавната консолидационна компания, както и в работата си в двете служебни правителства като цяло.


Тя отказа да назове конкретни политически сили, които според нея я атакуват, но обясни, че старият модел на управление се съпротивлява на промените и атаката срещу нея е резултат на това. Към момента нямам предложение за участие в следващия кабинет, допълни още Даниела Везиева.


По-рано от МОН казаха за БНТ, че има сигнал за плагиатство срещу Даниела Везиева и Комисията по етика работи по случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4261 |07.07.2021 МС предлага полк. Венелин Венев за шеф на военното разузнаване . 2| 3642 |02.06.2021 Сметната палата видя куп нередности покрай ”Автомагистрали” . 24| 17829 |22.12.2020 Венелин Петков с два поста след изгонването му от bTV . 23| 6473 |21.12.2020 Венелин Петков аут от БТВ, Хекимян става шеф на ”Новини, актуални предавания и спорт“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads