Реклама / Ads
3| 5808 |09.04.2015 НОВИНИ

Обвиниха Славияна Данаилова-Велева от БНБ за КТБ

.
Софийска градска прокуратура привлече по обвинение за престъпление по служба и Славияна Данаилова-Велева - Ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ (чл. 282, ал. 2,пр. 2 вр. ал.1 пр. 2 от НК), съобщиха от прокуратурата.
 

Тя е обвинена за това, че в периода от  май 2012 г. до 20.06. 2014 г. в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения във връзка с дистанционния надзор върху дейността на КТБ АД и проведените надзорни инспекции в банката.

 

След получаване на месечни и тримесечни аналитични надзорни  доклади, уредени подробно в Наръчника за Система  за оценка на риска, за нуждите на текущия надзор, не е осъществявала необходимия дистанционен надзор.

 

При провеждане на надзорна инспекция в КТБ АД  Славияна Данаилова-Велева, в качеството си на ръководител на екипа, е възпрепятствала извършването й от пълния състав проверяващи инспектори; давала е указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити; указала е на участващите инспектори от управление „Банков надзор” на БНБ  да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на проверяваната банка при изготвяне на изводите в Доклада от Надзорната инспекция на БНБ с № 1720-0189/29.11.2010г., без да извършват проверка на кредитите; възпрепятствала е провеждането на инспекцията, съкращавайки сроковете, определени със Заповед № РД 22-0823/23.04.2013 г. на Подуправителя на БНБ, ръководещ Управление „Банков надзор”; ограничила е контактите между  инспекторите на БНБ и служителите на „КТБ“АД, във връзка с извършваната  инспекция; създала е условия  Докладът от инспекцията да бъде изготвен без предварително обсъждане с всички участници на проверяващия екип;  представила  доклада за съгласуване на подуправителя на БНБ и връчване на представляващ  „КТБ“АД, без да бъде подписан от член на екипа.

Престъплението е извършено с цел  да набави   облага  за акционерите на “Корпоративна търговска банка”АД, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите, твърди прокуратурата.

 

Спрямо Славияна Данаилова-Велева е взета мярка за неотклонение „Подписка“.   

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4350 |08.04.2015 Обвиниха още трима за КТБ . 10| 5730 |26.03.2015 Обвиниха в корупция секретаря на Националната комисия за борба с трафика на хора . 2| 4108 |11.12.2014 Обвиниха за блудство осмокласника изнасилил Гошко . 8| 4818 |11.07.2014 Обвиниха Цар Киро за контрабанда на живак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads