Реклама / Ads
1| 4258 |17.12.2018 НОВИНИ

Обвиниха в безстопанственост назначените от БНБ квестори в КТБ

.
Станислав Лютов и Елена Костадинчев
Станислав Лютов и Елена Костадинчев са обвинени за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Разследването срещу двамата квестори, назначени от БНБ в затворената на 20 юни 2014 г. Корпоративна търговска банка, продължи няколко години.
 

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт срещу двама от назначените от БНБ квесторите в КТБ. Обвинението към тях е за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Разследването срещу квесторите започна през 2015 г.

 

Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще отговарят пред съда, затова, че в периода от 20.08.2014 г. до 14.01.2015 г в гр.София, действайки в качеството си на длъжностни лица – квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие като извършители, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Според обвинението деянието е извършено умишлено и престъплението представлява особено тежък случай. Причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв. (един милион седемдесет хиляди триста осемдесет и три лева и осемдесет и три стотинки), посочват от Прокуратурата.

 

Припомняме, че квесторите се избират и назначават от БНБ   , както и че действията им в по-голямата си част се разпореждат, съгласуват или одобряват от ръководството на Българската народна банка, която тогава бе управлявана от Иван Искров.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

 

Във връзка с тези договори изключително много се спряга името на Нели Кордовска, а разпорежданията й в тази връзка бяха разглеждани и от временната комисия в Народното събрание, ръководена от Десислава Атанасова.

 

Ако бъдат признати за виновни Станислав Лютов  и Елена Костадинчев могат да получат наказание „лишаване от свобода „от 3 до 12  години, както и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“ и „лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност“.

 

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3679 |06.12.2018 Обвиниха шофьорката с ”Реното” за автобусната катастрофа на ”Тракия” . 3| 3731 |08.10.2018 Обвиниха в хулиганство арестувания мъж, протестирал срещу Фандъкова . 5| 4949 |06.09.2018 Франция, Германия, Канада и САЩ също обвиниха руските власти за покушението срещу Скрипал . 0| 4499 |13.08.2018 Обвиниха общинаря Пейко Янков за участие в групата на Очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads