Реклама / Ads
1| 9090 |23.08.2023 НОВИНИ

МС одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

.
Източник: БГНЕС
Министерският съвет (МС) прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
 

С проекта се предвижда подобряването на ефективността в дейността на Съвета по отбрана посредством оптимизиране на състава му до този, определен в чл. 33, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) в редакцията от брой 23 на Държавен вестник от 2011 година.

 

Друга цел е осигуряване на възможност за следдипломно обучение на специалисти по здравни грижи във Военномедицинската академия в съответствие с нейната акредитация. Предвижда се и уеднаквяване правата на обучаемите военнослужещи с тези на слушателите, курсантите и кадетите, посредством освобождаване от такси за кандидатстване и обучение на военнослужещи от професионално направление „Военно дело“.

 

Създаване на условия за по-ефективно окомплектоване на военните формирования от Българската армия с военнослужещи при зачитане интересите на службата и на отделния военнослужещ също е цел на предложения проект. От МС предлагат още отпадане на изискването за ежегодност на атестирането на военнослужещите с цел отчитане на спецификата на военната професия.

 

През юни парламентът прие Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2022 г., внесен от Министерски съвет в средата на април. В документа бе посочено, че усилията на Министерството на отбраната са били фокусирани върху няколко задачи, сред които са изпълнение на мисиите и задачите на въоръжените сили; изграждане и поддържане на необходимите отбранителни способности и попълване на техния дефицит; изпълнение на Целите на способностите на НАТО; превъоръжаване и модернизация; изграждане на предното присъствие на НАТО в региона; попълване на вакантните длъжности във въоръжените сили; окомплектоване и подготовка на доброволния резерв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11095 |23.08.2023 Случаят ”Исмаил”: Момчето, чийто живот се промени за ден. От зашеметяващата любов до борбата с будната кома . 2| 2884 |22.08.2023 Милен Керемедчиев: Няма да се стигне сега до гласуване на конституционните промени в РСМ . 5| 2744 |21.08.2023 Лекарства или наркотици? Вътрешният министър и депутати обсъдиха неясните законови промени . 1| 2593 |18.08.2023 Прекратиха първото заседание за конституционните промени в РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads