Реклама / Ads

0| 2456 |05.04.2022 НОВИНИ

Oдобриха програма за ваксиниране на украинските бежанци у нас

.
Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в Република България. Основните цели на Програмата са от една страна да бъде опазено здравето на идващите от Украйна лица чрез ваксинация срещу COVID-19, а от друга - опазване на общественото здраве от възникването и разпространението на епидемични взривове от COVID-19 на територията на страната.

Ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Прилагането на ваксините ще се извършва от медицински специалисти в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или от временни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, определени за целта.

 

Извършените ваксинации ще се вписват в документите по реда, посочен в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и в електронния регистър за ваксинация срещу COVID-19.

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 февруари т. г. 35% от гражданите на Украйна са със завършен ваксинационен курс.

 

Профилактиката на заболяването чрез ваксинация ще ограничи риска от възникване и разпространение на COVID-19 най-вече сред рисковите групи от получилите временна закрила лица, в т.ч. възрастни хора, бременни жени, лица с отслабен имунитет и с подлежащи заболявания, но и сред цялото население на страната.

 

Данните от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, сочат, че към 5 април 2022 г. броят на влезлите у нас лица от Украйна, е почти 147 хил., като близо 66 хил. от тях са останали в България.

 

Разходите за поставянето на ваксини срещу COVID-19 се осигуряват от държавния бюджет на Република България.

 

Програмата ще бъде внесена за одобрение от Министерския съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2493 |15.03.2022 Посолството на САЩ: Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия . 0| 2410 |11.03.2022 Словакия предлага програма ”кандидат плюс” за членството на Украйна в ЕС . 0| 2641 |10.03.2022 Москва обвини Пентагона, че е финансирал програма за биологични оръжия в Украйна . 0| 2537 |07.03.2022 Министър Лорер: 7 милиарда лева ще бъдат отделени по програма в подкрепа на бизнеса
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ