Реклама / Ads
0| 2160 |09.10.2024 НОВИНИ

Осигурени са 350 хиляди безплатни ваксини за пенсионери

.
Пенсионери
Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция.
 

"През последните години отчитаме все по-голям интерес от страна на пенсионерите към безплатните противогрипни ваксини. Това е много добра новина, тъй като те са най-застрашени от тежко протичане на болестта и усложнения. Средно годишно около 2 хил. души в тази възрастова група губят живота си след усложнения от грип. С всяка изминала година ваксинационният обхват срещу грип нараства, като целта ни за 2024 г. е всеки пети човек от рисковата група на над 65-годишните да бъде ваксиниран“, допълни доц. Кунчев, цитиран от "Фокус".

 

По препоръка на Световната здравна организация тазгодишните четиривалентни противогрипни ваксини включват следните щамове грипни вируси тип А – Victoria и Thailand и тип Б – Austria и Phuket.

По думите му до края на декември може да се поставят ваксини, като вече за част от общопрактикуващите лекари ваксините са доставени и вече дори се поставят.

 

До края на седмицата всеки общопрактикуващ лекар, дори и в най-отдалеченото точна на България, ще получи заявените количества, обяви специалистът.

 

"След една тежка грипна епидемия, защото те са доста различни като интензитет, в България си отиват 2000 души от пневмония", заяви доц. Кунчев. До края на декември могат да се поставят ваксини с оглед на това, че очакваме през януари да има нарастване на заболеваемостта и евентуално достигане на епидемични стойности.

 

Относно внесените в страната противогрипни ваксини от 2022 до 2024 г. се отчита 84% ръст при ваксините за Програмата за превенция на грипа, 18% при ваксините за аптечен пазар и 60% общ ръст за периода, се посочва в данни, изнесени по време на пресконференцията.

 

Относно възможността за безплатна ваксинация против грип за децата, доц. Кунчев каза, че това би била логична стъпка и се мисли в тази посока, след като се е видяло, че програмата работи при хората над 65 г. Трябва да се чуят мненията на педиатрите, инфекционистите и епидемиолозите и да се отправи предложение към управляващите, защото се изисква ресурс и се надявам до една-две години да разширим групата на хората, които ползват безплатни ваксини, коментира той пред журналисти след края на събитието.

 

"Обикновено първите грипни вируси започваме да ги намираме в края на октомври, дори ноември", каза главният държавен здравен инспектор. След това започва бърз ръст, добави той. Има други респираторни вируси, по-специално COVID-19 и то вариант „Флирт“, поясни Кунчев.

 

"Над 80-90% от хората изкарват инфекциите за 3-4 дни. При COVID-19 все още има загуба на вкус и мирис, има и суха кашлица", коментира той, предава БТА

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2154 |09.10.2024 Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген . 7| 4195 |09.10.2024 Боян Радойков: Иран играе ва-банк, Израел ще удари, САЩ чакат избори, Китай и Русия действат в сянка, Европа я няма в конфликта . 7| 11788 |09.10.2024 Съкращения на администрация и "замразяване" на пенсиите догодина предлага АИКБ . 0| 2159 |09.10.2024 За трети пореден ден: Руски хакери поразиха електронните страници на белгийски общински институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads