Реклама / Ads
3| 2958 |28.02.2024 НОВИНИ

Официално обвинение за шпионаж в полза на Русия за българин във Великобритания

.
38-годишният Тихомир Иванчев се яви днес в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, където официално му бе повдигнато обвинение в заговор за шпионаж в полза на Русия.
 

Тихомир Иванчев се яви лично в съда, където единствено потвърди своята самоличност, предаде БНР.





След повдигнатото му обвинение бе обявено също, че остава за постоянно в ареста. Той бе арестуван на 7 февруари, след което пуснат под гaранция и задържан повторно вчера след като прокуратурата е намерила достатъчно доказателства, че той има връзка със шпионската дейност на арестуваните преди година други петима български граждани.

 

Следващото дело срещу Тихомир Иванчев е насрочено за 15 март.

 

Другитe петима – Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Иван Стоянов и Ваня Габерова, които бяха обвинени миналия септември, ще се изправят отново в съда на 28 октомври.

 

В съдебната зала, подобно на предишните заседания с петимата българи, отново присъства българският консул Николай Ванчев. Българската дипломатическа мисия ще следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.

 

"45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава", посочват британските власти.





Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност. Тогава говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност“.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2999 |28.02.2024 Унгария е в изолация, от Орбан странят и доскорошните му най-близки съюзници . 1| 2517 |28.02.2024 Съдят 38-годишен мъж за притежание и разпространение на детска порнография . 1| 2590 |28.02.2024 Протест "Вън мафията от здравеопазването” иска уволнения в "Пирогов" и здравна реформа . 5| 2559 |28.02.2024 Зеленски обсъди с албанския премиер възможността за съвместно производство на въоръжение /ВИДЕО/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads