Реклама / Ads
8| 3773 |18.10.2023 НОВИНИ

Огнян Минчев: Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна

.
Доц. Огнян Минчев, политолог Източник: БГНЕС
”Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостави Украйна, увлечени във водовъртежа на поредната близкоизточна криза, макар тя да е много опасна и с перспектива, заплашваща да се разшири в целия регион и извън него. Украйна ще си остане основна грижа на системата за сигурност, която е с център Европа.”
 

Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

 

По думите му войната в Украйна ще бъде частично изместена от фокуса на вниманието, защото събитията в Близкия изток са текущо доста по-драматични.

 

"Изоставянето на Украйна като проблем и конфликт би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще руската агресия да се разшири и по отношение на други зони в централна и източна Европа. Подобни зони вече тлеят, особено на Балканите. Балканите винаги са били удобна зона, в която външни интереси могат да влизат с цел дестабилизация и постигане на техни собствени геополитически цели", смята специалистът.

 

Експертът бе категоричен, че Балканите не са единствената зона в това отношение и посочи драматичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него опасностите не са отминали. Те не са на дневен ред, но те продължават да съществуват, подчерта той. 

 

"Поляризацията отново на два лагера на глобалните сили в настоящата ситуация води до "подпалване" на геополитическите периферии между тези два лагера", отбеляза още доц. Минчев.

 

Той изрази мнение, че кризата в Близкия изток, както и всички други кризи по тази геополитическа периферия, могат да генерират големи миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под заплахата от миграционен натиск, което е ключов проблем на сигурността за България и за континента като цяло, алармира преподавателят.

 

"Основните цели на западните политически лидери с посещенията в Израел и региона са насочени към създаване на предпоставки за преодоляване на кризата, управление на кризата и неразрешаване на кризата да се разширява във все по-мащабен конфликт в Близкия изток, което определени сили в региона, а и не само в региона, биха искали да направят - да доведат конфликта до максимално разрастване, като по този начин поставят под въпрос геополитическите баланси, установени от дълго време в региона", коментира той. 

 

Според него най-голямата заплаха за регионалната криза е нейното разширяване - да се отворят нови фронтове и така да се постави под въпрос основната позиция на Израел в региона и да се променят геополитическите баланси през региона в глобален план. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4474 |28.08.2023 Огнян Стефанов: Няма следи в руски сайтове и регистри Божков и Пригожин да са имали общ бизнес . 18| 6193 |17.08.2023 Огнян Стефанов: Партньорските служби нямаше да приемат Алексей Петров, това е мит . 25| 3783 |25.07.2023 Проф. Огнян Минчев: Най-добрият национален празник е този, който празнува това, което нацията е дала на другите . 14| 2661 |11.07.2023 Никола Минчев: С ГЕРБ нямаме предварително квотно разпределение на постове, търсим качествени кандидати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads