Реклама / Ads
0| 6155 |29.10.2016 НОВИНИ

Оградата до Резово ще бъде готова до края на годината

.
Бъчварова огледа строежа на оградата до Резово Източник: МВР
„Строящият се в момента участък е на практика последният голям, който остава, за да се завърши съоръжението. Аз лично исках да видя трасето и да се запозная на място с усилията и резултатите с оглед планиране на необходимите действия“. Това посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след работните си посещения в Малко Търново и Резово.
 
Тя направи обход на цялото трасе в района, където в момента текат дейност по изграждане на инженерното съоръжение: Личното ми впечатление е, че организацията на работа е много добра, работи се интензивно, колкото по-рано успеем да завършим съоръжението, толкова по-скоро ще имаме резултати, но колеги от патрулите споделиха, че самият факт, че се строи по това трасе вече дава резултат. В рамките на посещението си в региона министър Бъчварова се срещна с граничари и командировани на място полицейски служители, с които обсъди актуалната обстановка и разположението на отделните патрули, ангажирани с охрана на българо-турската граница.

По време на разговорите с кмета и общинското ръководство на Малко Търново бяха дискутирани впечатленията и изискванията към работата на служителите на реда.

Сред жителите в този район няма констатирани каналджии – отбеляза вътрешният министър. По думите й, през последната седмица се забелязва спад на нелегално влизащите. „Прави впечатление, че в сравнение с предишни периоди се увеличават опитите да се премине в тайници в големи транспортни средства през ГКПП. Това е и косвен индикатор, че има ефект от усилията, които полагаме, и от изграждането на съоръжението. Показател за снижена нелегална миграция е и фактът, че сред задържаните на изход на българо-сръбската граница намалява делът на хората, които са без регистрации“, посочи министър Бъчварова. Тя поздрави служителите на ГД „Гранична полиция“ за създадената добра организация, така че да обезпечат всички възможни рискови маршрути на нелегалните мигранти. Действията им се подпомагат от пристигналите в страната 189 служители на Фронтекс, сред които най-много са представителите от Полша, Румъния и Чехия също значителен брой. 
Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков увери, че до края на годината временното инженерно съоръжение ще бъде готово.  Към момента са възложени 50 км, а с отпуснатите от Министерския съвет средства следващата седмица ще бъде възложено изграждането и на останалите 10 км и по този начин на цялата територия на Бургаска област ще има 127 км изградено съоръжение. Целта е то да бъде завършено в срок и качествено, подчерта Чолаков
По време на срещите в Малко Търново присъства главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. При обхода на трасето от Малко Търново до Резово вътрешният министър Бъчварова бе придружавана от директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.
Министър Бъчварова коментира и протестните действия в елховското село Бояново: Вчера разговарях с кмета на селото Кръстьо Драганов, който ме увери, че живеещите там нямат големи притеснения от подготвянето на самата площадка, защото имат впечатления от Разпределителния център в Елхово, който също е от затворен тип. Според информацията и от областния управител, съвсем малка част от протестиращите са били местни жители. Няма тревожни настроения, по-скоро има опит да се създадат такива. Става дума за подготовка за терен, на който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора. Няма да бъде постоянно действащ център. Това е и допълнителна възможност за заетост и при подготовката на площадката, и при самото обслужване. Ще бъде преценено къде и дали се налага. Важно е да не се политизира темата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4975 |29.10.2016 Русия няма да бъде член на Съвета на ООН по правата на човека . 0| 3928 |29.10.2016 Ще бъде слънчево, но студено днес . 0| 4190 |27.10.2016 Ген. Миланов: Най-вероятно ”Ислямска държава” ще бъде разгромена . 1| 4945 |20.10.2016 Борисов: Ако всички спазват Маастрихтските критерии като България, ЕС ще бъде стабилен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads