Реклама / Ads
12| 5624 |08.10.2012 НОВИНИ

ЕС: Ограниченият трудов пазар за българи не е дискриминация, а държавна политика

.
Българите, които са се оплакали от дискриминация при кандидатстването за работа във Великобритания, трябва да се обърнат към местните съдилища, пише в отговор до Ивайло Калфин комисарят по заетостта и социалните въпроси на ЕС Ласло Андор.
 

Ивайло Калфин отправи питане до Европейската комисия по повод сигналите, които получи от български граждани за затруднения с издаването на регистрационни сертификати за работа във Великобритания. Обединеното кралство е една от десетте европейски държави, които решиха да се възползват и от последния преходен период, през който могат да ограничават достъпа до трудовия си пазар за граждани на България и Румъния. Той изтича на 31 декември 2013 г.

В отговора си комисар Андор посочва, че достъпа на българи до пазара на труда във Великобритания все още е предмет на националното законодателство и че това не представлява дискриминация, която е в противоречие с европейското право.

Европейската комисия обаче признава, че за българите и румънците във Великобритания е все по-трудно си намират работа. Процентът на хората, които  работят през първото тримесечие на 2012 г. е със 7,5% по-нисък от този година по-рано. По данни на Европейската комисия 71,6% от българите и румънците, пребиваващи в Обединеното кралство са били заети тази година срещу 79,1% през миналата.

Калфин получи оплаквания, в които се твърди, че е невъзможно насрочването на интервюта, както по телефона, така и по интернет, като независимо от часа и деня, се отговаря, че графикът е запълнен.

Подаването на документите по пощата е свързано с огромни закъснения и шестмесечният срок за разглеждането им, не се спазва. Информацията за движението на досиетата на кандидатите не се обновява с месеци.

По повод информациите, че британското правителство обмисля въвеждането на визов режим за работници от България и Румъния след изтичането на  преходните ограничения, Ивайло Калфин заяви: "Свободното движение на хора е една от основните ценности на ЕС и неговото оспорване поставя под въпрос не само функционирането на общия пазар, но и самата същност на Общността. Това би било напълно недопустимо и съм сигурен, че ще срещне съпротива не само у нас и в Румъния, но и у всички проевропейски настроени политици и граждани".  
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6617 |29.09.2012 Спорът между имамите в Пазарджик - за пари или за ислям? . 11| 6169 |26.09.2012 Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик . 5| 5697 |29.08.2012 Пак удариха цигарения бизнес на Женския пазар . 65| 7477 |01.06.2012 Борисов: Построеното, когато Вежди е бил трудовак, не е мръднало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads