Реклама / Ads
46| 15910 |19.04.2021 НОВИНИ

Огромен гаф остави многомилиардния план на ГЕРБ в ръцете на всеки с интернет

.
Заради чиновнически гаф: Многомилиардният план на ГЕРБ стана повод вдъхновени потребители да развинтят въображението си и да направят свои собствени предложения за допълване на документа от 3000 страници, който уж трябва да докара у нас милиарди от Брюксел и да бъде внесен до 30 април. Грешката на кабинета “Борисов” 3 даде ново значение на “предлагането на обществено обсъждане”.
 

Правителството публикува в петък третата финална версия на документа, но изненадващо се оказва, че е оставил отключени за редактиране таблици на Excel в Google Drive. Това означава, че всеки може да допълва документа както прецени. И очаквано - вътре се появиха “Джипко Бибитков”, предложения за покупка на газирана вода и джанти за Голф. Появиха се и призиви “Ходете пеш” като препратка със скандалното изказване на Цвета Караянчева през есента на миналата година.  

 

Гафът първо бе забелязан от журналиста Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg. Малко след като всичко става ясно, наблюдателен администратор предупредил чиновниците да заключат файловете, но и това станало с документ, който не бил заключен за редакция. 

 

“Моля направете документите и папките само за четене защото всеки може да ги редактира", пише във файла, озаглавен "ВНИМАНИЕ", се казва в съобщението. 

Файловете бяха изтрити малко по-късно. 

 

"След като бяха похарчени няколко милиарда за електронно управление, институциите ползват за складиране на информация и обмен на данни Google Drive, OneDrive, Dox.bg и някакви тъмни министерски клауд системи. Dropbox е несправедливо пренебрегнат. В някои от папките и файловете може да пише всеки. Пожелайте си нещо", коментира Атанас Чобанов от Bird.bg.

 

“На този фон България от края на 2019 година - след безпрецедентния теч на данни от НАП, действа нарочен съвет за киберсигурност. Той се председателства от вицепремиера Марияна Николова. От приемането на правилник за дейността на съвета - с постановление на МС, влязло в сила 31 декември, 2019 , няма данни какво точно работи тази структура”, припомнят от в. “Сега”.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4072 |18.04.2021 Скандално решение на АПИ остави над 2000 души без пряк достъп до главен път . 16| 3885 |06.04.2021 Проф. Слатински: Българите извън България пратиха Злото на дъното. Тези в страната го оставиха на върха... . 2| 3276 |01.04.2021 БХРА с жалба до ВАС. Държавата оставила бранша да оцелява "на мускули" . 16| 8201 |31.03.2021 Кунчев постави Борисов в шах. Нямало български модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads