Реклама / Ads
12| 2322 |25.10.2024 НОВИНИ

Около 12 000 севернокорейски бойци и трима генерали готови за бой край Курск

.
Севернокорейски воини
12 000 севернокорейски военни са били разположени в руската Курска област, където през август навлязоха въоръжените сили на Украйна, предадоха Ройтерс, Франс прес и Укринформ.
 

В изявлението на ГУР в социалната мрежа "Телеграм" се посочва, че около 12 000 севернокорейски войници, включително 500 офицери и трима генерали, са вече в Русия, като са провели обучение в пет военни бази в източната част на страната.

 

Според ГУР войниците, изпратени от Пхенян, са екипирани с боеприпаси, имат зимни дрехи и обувки и продукти за лична хигиена, пише Укринформ. Според предварително установените норми Москва ще предостави по 50 метра тоалетна хартия и по 300 грама сапун на всеки един от войниците, допълва агенцията.

 

"Кремъл възлага големи надежди на севернокорейския компонент във войната срещу Украйна и глобалната конфронтация със Запада", отбелязва ГУР.

 

Това как Москва ще прилага договора за партньорство между Русия и Северна Корея си е нейна работа. Така руският президент Владимир Путин отговори на въпрос дали е вярна информацията, че Пхенян е изпратил хиляди войници в Русия за войната ѝ срещу Украйна, предаде Ройтерс.

 

 

Путин не отрече, че в Русия вече има севернокорейски войници, но каза, че не действията на страната му са довели до ескалация на конфликта, намеквайки за западните доставки на оръжие за Киев.

 

"Москва никога не се е съмнявала, че Пхенян се отнася сериозно към прилагането на договора за стратегическо партньорство в частта му за съвместната отбрана", каза руският президент по повод секретната точка 4 в договора след края на срещата на върха на БРИКС, провела се в руския град Казан.

 

На сайта на руската Дума е качен текстът на договора, който в четвъртък бе ратифициран в долната камара. Точка 4 се отнася до предоставянето на военна помощ, ако една от страните стана жертва на въоръжено нападение:

 

"В случай, че една от страните стане обект на въоръжено нападение на която и да е държава или на няколко държави и се окаже по този начин в състояние на война, другата страна незабавно оказва военна или друга помощ с всички средства, с които разполага, в съответствие с т.51 от Устава на ООН и съобразно законодателството на КНДР и Руската федерация".
Ако сравним този текст с изявлението на Путин от снощи, излиза, че той косвено потвърждава наличието на корейска войска в Русия, която може да бъде използвана в бойни действия и такава възможност в момента се отработва.

 

Сайтът "Политика страны" коментира, че явно спазвайки поне засега т.4 от договора, Русия праща севернокорейците в Курск, който е руска територия и според Кремъл "Курск е нападнат в момента от Украйна". Ясно е, че такава формулировка няма да бъде приета нито западните партньори на Украйна, нито от самата Украйна, но Русия ще се опита да лансира тази версия на

 

страните от т.нар. глобален юг и на Южна Корея.
В четвъртък долната камара на Държавната дума гласува за прилагането на договора за "всеобхватно стратегическо партньорство", който руският президент Владимир Путин подписа по време на посещението си в Пхенян през юни. Очаква се скоро горната камара на парламента също да ратифицира документа.

 

Договорът е най-силното обвързване между Москва и Пхенян от края на Студената война, отбелязва АП.

 

По време на визитата на Путин в Пхенян КНДР предлага артилерийски снаряди срещу храни и горива.

 

В момента голяма част от севернокорейските войници се намират на безопасно разстояние от фронта. Руснаците им показват как се решава въпросът с логистиката и как се управляват дронове. Плановете са занапред на фронта да бъдат пратени повече войници.

 

За разлика от ГУР САЩ заявиха, че 3000 севернокорейски войници се намират в Русия и се обучават на няколко места в страната. Те казаха, че това е много сериозен ход и предупредиха, че ако тези сили участват в сражения в Украйна, те ще бъдат легитимна мишена.

 

Русия и Северна Корея по-рано отхвърлиха твърденията на САЩ и техните съюзници, че Пхенян изпраща балистични ракети на Москва, както и милиони артилерийски снаряди, които да се използват в Украйна.

 

През юни Путин бе запитан дали севернокорейски войници ще се бият на страната на руските сили в Украйна според споразумението. Той отговори, че няма нужда от това, но съобщи също, че за първи път Русия ще има възможност да изпраща оръжия на Пхенян.

 

Според наблюдатели в замяна на военната подкрепа Москва може да предостави усъвършенствани оръжейни технологии на Пхенян, за да помогне в развитието на капацитета за балистични ракети и сателити, както и да подпомогне ядрената програма на КНДР.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2202 |25.10.2024 Адвокатски протест срещу ВСС и Сарафов . 2| 2244 |25.10.2024 От 2021 г. изборите в България са ни стрували 950 млн. лв. . 5| 2468 |25.10.2024 Нова въздушна атака срещу Киев: Русия изпрати дронове за петнадесети път този месец . 16| 3703 |25.10.2024 Проф. Николай Слатински: За Запада, БРИКС и бъдещето на човешката цивилизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads