Реклама / Ads
0| 3109 |18.03.2022 НОВИНИ

Около 50 хил. украински бежанци са останали у нас. Ситуацията била под контрол

.
В Европейския съюз вече има около 3,1 млн. украински бежанци. Голяма част от напускащите Украйна се устремяват на Запад. В Полша броят достигна 2 млн. души. Другите натоварени държави са: Румъния – над 600 хил. души, Словакия – 210 хил., Унгария - 250 хил. До момента в България са влезли около 94,5 хил. украинци, но около 50 хил. от тях са останали.
 

Това съобщи по време на брифинг Валери Рачев, ръководител на Оперативната координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на бягащите от войната в Украйна.

 

Според него пикът на бежанския поток вече е спаднал, като дневно в Европейския съюз влизат около 100 хил. души.

 

„За вчерашния ден през страната са преминали 4 556 души, като са останали 2 356“, коментира той. Вчера украински семейства са настанени в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

 

По думите му до този момент държавата е настанила централизирано повече от 25 хил. души, което представлява 85 240 реализирани нощувки от началото на кампанията досега. В това число не влизат бежанците, които сами организират своя престой и настаняване у нас.

 

Над 150 служители от полицейските структури вече са обучени да работят със софтуер за регистрация, допълни още Валери Рачев. Като положителен пример той даде първия случай на украинец с документ за временна закрила, който е поискал да си открие банкова сметка у нас.

 

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова увери, че обстановката в страната изглежда спокойно и ситуацията е под контрол.

 

Тя припомни също, че в България вече съществува процедура за издаване на документи за временна закрила, каквато все още не е започнала в някои други европейски страни.

 

„В някои държави такъв документ още не се издава“, коментира Константинова и отбеляза, че бягащите от военния конфликт в Украйна, които са пристигнали у нас, вече получават необходимите грижи.

 

„Вече имаме хора, които са получили медицинско обслужване. Има дечица, които са тръгнали на училище“, каза още Калина Константинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3148 |18.03.2022 Русия: Силите на ДНР ”затягат пръстена на обсадата” около Мариупол . 0| 5963 |18.03.2022 Евгений Кънев: Гледам с омерзение снощната кохорта амбразурчици около една къща в Банкя . 0| 3328 |17.03.2022 Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца . 0| 2935 |17.03.2022 Украинските журналисти ще получат каски и жилетки от ЮНЕСКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads