Реклама / Ads
22| 3951 |28.10.2023 НОВИНИ

Окончателно: Гласуваме с хартия! Избирателната комисия отказа да върне машинното гласуване

.
Източник: личен архив
Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да включи в дневния си ред точка, по предложение на Любомир Георгиев ("Демократична България"), за отмяна на вчерашното (27 октомври) ѝ решение срещу машинното гласуване на местните избори в неделя (29 октомври) и на балотажа следващата седмица (5 ноември).
 

В подкрепа на предложението гласуваха единствено двамата представители на "Демократична България" Цветозар Томов и Любомир Георгиев, както и една от номинациите на "Има такъв народ" Елка Стоянова. Останалите тринайсет бяха против.

"Това беше може би последната възможност да постъпим по начин, по който да запазим авторитета на Централната избирателна комисия в обществото", каза Цветозар Томов.
 


Любомир Георгиев мотивира предложението си да се преосмисли вчерашното (27 октомври) на ЦИК за отмяна на машинното гласуване в страната с това, че Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува късно снощи решение, с което се удостоверява годността на устройствата за гласуване.


Севинч Солакова (ДПС) посочи, че, ако има проблем с вчерашното решение на ЦИК, трябва да се произнесе Върховния административен съд (ВАС). Той беше сезиран от "Продължаваме промяната - Демократична България", но обяви, че ще се произнесе най-рано в понеделник (30 октомври), тоест след първия тур на изборите.


Представителят на ДПС смята, че заповедта, с която министърът на електронното управление упълномощава свой заместник да е отговорен по процеса за удостоверяването на машините, е нищожна. Причината според Солакова е, че "са изключителни негови права по Изборния кодекс и той не може да прехвърли". Позова се на тълкувателно решение на съда.


Според Йорданка Ганчева (ГЕРБ) без машини гласуването утре щяло да е по-спокойно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5649 |28.10.2023 Арестуваха Георги Георгиев от „Боец“ на протеста пред ЦИК /видео/ . 28| 6575 |28.10.2023 Украйна превърна колона от руски танкове в купчина метални отпадъци /видео/ . 15| 4557 |28.10.2023 Какво е хеш код? Отговаря Божидар Божанов . 18| 4628 |28.10.2023 Следва ли оставка на зам.-шефа на ДАНС Денев, подписал мистериозния доклад?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads