Реклама / Ads
23| 5376 |21.10.2015 НОВИНИ

Окончателно оправдаха Цветанов за 50-те хиляди лева

.
Цветан Цветанов
Върховният касационен съд окончателно оправда зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Магистратите оставиха в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), с което бившият министър на вътрешните работи бе оправдан по обвинението за длъжностно присвояване.
 

Решението на съда е публикувано на сайта им и е окончателно.Върховните съдии приемат за правилни направените от предходните съдебни инстанции изводи за обективна несъставомерност на инкриминираното престъпление, тъй като подсъдимият не е нарушил цитираните в обвинителния акт разпоредби от Закона за МВР

 

Според ВКС цитираната от прокуратурата разпоредба от закона е неприложима към настоящия казус и не може да послужи като основание за ангажиране на наказателната отговорност на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

„Образуването на наказателно производство и привличане на служителя в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебното правоотношение на държавния служител в МВР - чл. 245 от ЗМВР (отм.), противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност по чл. 16 от Наказателно-процесуалния кодекс", се посочва в решението на ВКС.

 

Делото във ВКС бе образувано срещу бившия МВР шеф, депутат и председател на ПГ на ГЕРБ по протест на Софийска апелативна прокуратура срещу решение на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Софийския градски съд. Още на първа инстанция с решението на СГС Цветан Цветанов е признат за невиновен по обвинението за длъжностно присвояване.

 

Процесът е за присвояването на 50 000 лева в полза на бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението Цветанов е ощетил МВР с 50 хиляди лева, като ги е изплатил на Тодоров при излизането му от системата на Вътрешното ведомство.Според тричленния състав на ВКС протестът на прокуратурата не е основателен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4248 |20.10.2015 Цветан Цветанов: Реалните политики в Смолян станаха факт чрез успешното управление на Николай Мелемов и ГЕРБ . 1| 4767 |20.10.2015 Цветан Цветанов: Красимир Даскалов ще поведе община Девин към просперитет . 5| 4677 |19.10.2015 Цветанов в Кърджали: ГЕРБ не дели хората по етнически признак, затова участваме самостоятелно на изборите . 0| 5624 |19.10.2015 Цветанов в с. Бенковски: Румен Младенов ще преобрази община Кирково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads