Реклама / Ads
23| 11542 |11.12.2015 НОВИНИ

Октай пред Фрог: ДС-мафията гали Доган по главата

.
Осман Октай
От няколко дни повтарям, че може да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ДПС Лютви Местан също знае, че ще има предсрочни избори и за това днес го каза и в парламента. В тази ситуация, в която се поставиха ГЕРБ и РБ, няма друг изход. Това коментира пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Вижте неговият анализ за това как ще се развият нещата и какво е бъдещето на политическите партии:
 
Раздробеният парламент беше първата победа на задкулисието. Има 8 парламентарни групи и техните лидери изпаднаха в тежка зависимост от това задкулисие. Така стават лесни за манипулиране. Такъв парламент не може да излъчи ясен субект с мнозинство за управление, камо ли за реформаторско управление. Още тогава казах, че РБ, поемайки ангажимент със своите министри в ключови сектори за реформи, поемат голяма отговорност и ще попаднат в капана на това задкулисие. Това вече се случи. Предвидих, че най-добрият вариант е да се отиде незабавно на нови избори, които да излъчат ясен субект за управление.

В тази ситуация, откакто ГЕРБ инициират темата за реформи, особено в съдебната власт, те през цялото време са пасивни. Те вкараха в капан Радан Кънев да води преговорите. Това беше капан и за самия РБ. Вътре в блока дори гледаха сеира на Кънев. Две политически формации всъщност са ясният субект за управление, без да имат мнозинство. Другите формации само казват, че ги подкрепят и то само както на тях им е изгодно. Това поставя в изключителна слабост коалиционното правителство. Случиха се две неща. Меглена Кунева представи от името на РБ закона за антикорупция. Всички политически формации уж в един глас казват, че са против корупцията, но бламираха законопроекта на правителството. Тя тогава си направи оглушки и не си подаде оставката. Това показа, че Кунева не е израснала до нивото на европейски политик. Започна да се говори как закона ще го гласуват повторно, колкото да залъжат Брюксел. По същият начин сега беше бламиран законопроекта на МС и на министъра на правосъдието Христо Иванов за реформа на Конституцията и съдебната власт. Какво се случи? Още в петък Бойко Борисов заяви по БНТ, че той е на позицията на главния прокурор. И в момента Христо Иванов само повтаря тази позиция на премиера, която е изразявал на четири очи, а именно, че този законопроектът трябва да се съгласува с главния прокурор.

Изведнъж Сотир Цацаров в този слаб и раздробен парламент, се явява ключов политически играч за натиск. Бойко Борисов и Цветан Цветанов бламираха усилията на РБ. Цветанов се намира в зависимост с делата, които се водят срещу него. На две инстанции той получи присъда. И за да не влезе в конфликт на интереси, именно той играеше главна роля при бламирането на промените в Конституцията. Това стана така, защото единият му крак е в затвора. Няма по-голяма зависимост от това. Нима Георги Първанов не е зависим по същия начин покрай финансовите скандали около синовете си?! И всичко това превръща депутатите им в зависими.


При цялата тази ситуация, ГЕРБ и части от РБ вкараха в този капан Радан Кънев. За това и Меглена Кунева, която клекна на предишното бламиране на нейния законопроект, днес я лансират като евентуален приемник на министъра на правосъдието в оставка. Идеята е да разбият РБ. Днес блока и ГЕРБ са в много сложна ситуация. Ако РБ до понеделник преглътне позиция, която се изразява от говорителите на Кунева и ДБГ с искане РБ да е цял и да има стабилно управление, това значи, че РБ ще приключи с темата за реформи и ще се нарече „Присъдружен блок” на задкулисието. Така ще признае, че всички са в условие на зависимост. Това ще е краят на РБ. А това се иска и от ГЕРБ, защото те бяха раздразнени от РБ по време на местните избори и то не заради Плевен и Добрич, а че загубиха много райони на столицата.

Ако ДСБ и земеделците оттеглят подписите от коалиционното споразумение, те ще останат в РБ като лобисти на правителството. Не случаен е хода на Радан Кънев, на Гроздан Караджов и полугласно на Атанас Атанасов. Те ще излязат от коалицията, убеден съм. Колкото и да си мислят, че РБ може да съществува без ДСБ, много се лъжат. Това значи, че с такова действие Кунева, за да оцелее, ще напусне правителството. И единствено Лекарски ще остане заложник на тази ситуация, което пък ще доведе до неговата смяна като лидер на СДС. Мисля, че Петър Москов също ще излезе от коалицията, тъй като е силен партиен функционер. Това, че без РБ може да се направи фиктивно управление от насипни депутати, е лъжа. Ако Борисов и Цветанов използват тази формула, това ще бъде началото на края на ГЕРБ.

Те ще бъдат разобличени, че са политическа формация на задкулисието, отколкото дясноцентристка политическа формация. В случая, ако РБ напусне коалицията, изтегляйки министрите си, коалиционното формула се разрушава и Борисов няма да поеме риска да отложи изборите. Това се знае от ДПС и те правят всичко възможно да доведат нещата до такъв момент. Тяхната стратегия ще е успешна, само ако РБ не се оттеглят от управлението и платят висока цена, като не влязат в следващия парламент. Ако РБ напуснат парламента и минат в опозиция, това ще бъде тласък за реформаторите, които в следващият парламент ще се окажат от 40 до 60 мандата. Това ще позволи да направят силна коалиция с ГЕРБ. Тогава ДПС изобщо няма да е на дневен ред. Ако РБ се разпадне, тогава има опасност три политически формации да влязат в следващият парламент-ГЕРБ, ДПС и БСП. Това е всъщност мечтата на ДПС. Ако РБ остане извън парламента, тогава ГЕРБ ще бъдат принудени да управляват с ДПС.

Много ми хареса клипа на Чавдар Николов. Там Бойко Борисов гали по главата Христо Иванов с оставката в ръцете. След това Бойко Борисов поднася оставката на Сотир Цацаров, който също го гали по главата. Главният прокурор носи оставката на Делян Пеевски и последният го гали по главата. Оставката на Христо Иванов отива в сараите на Доган. И Доган гали Пеевски. Не е завършен клипа. Кой гали Доган по главата? Прословутият модел на задкулисието. А там са офицерите от запаса, от ДС мафията. Те се докопаха до архивите на ГДБОП и полицията. След като вече се обезсмисли рекета с архивите на ДС, тези хора използват разработките на ъндърграунда за последните 25 години, за да рекетират хората от политическата и съдебна власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4551 |11.12.2015 Местан заговори за предсрочни избори . 16| 5662 |11.12.2015 П. Чернев пред Фрог: Не проляхме кръв за свободата си, трябва да го направим днес . 2| 5354 |10.12.2015 Лозан Панов: Оставката на Иванов е предизвестена смърт . 29| 12129 |10.12.2015 Скандално във Фрог: Ненчев забрани сбогуване с МиГ-21

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads