Реклама / Ads
18| 4851 |16.07.2008 НОВИНИ

ОЛАФ разбуди българските политици с доклад-гилотина

.
България е ощетила с над 32 милиона евробюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД. Това се казва в доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).
 
От Европейската служба за борба с измамите посочват една основна група, която е замесена в източването на програма САПАРД. Тя е наречена „Николов-Стойков" и е определена като мрежа от компании, състояща се от над 50 български фирми и други европейски и офшорни компании.

В документа пише дословно: "Тази мрежа от криминални компании e управлявана и финансирана от две български лица - Марио Николов и Людмил Стойков, за които се говори, че имат връзки с настоящото българско правителство".
Бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков бяха арестувани преди година и половина по обвинение в източването на 7.5 милиона евро от САПАРД. Покъсно бяха освободени. Прокуратурата дори сне обвиненията срещу Стойков, защото липсвали каквито и да било доказателства за негово участие. Разследването по случая обаче продължава.
От ОЛАФ пишат, че за едно от тези две лица се твърди, че е финансирало предизборната кампания на настоящия български президент Георги Първнов и че е бизнес партньор на бившия заместник министър на външните работи Феим Чаушев, който според наличната информация, се е опитал да окаже влияние върху текущото разследване на това лице. Групата Николов - Стойков е изключително гъвкава и има споделени отговорности във връзка с множество съмнителни действия, се казва в документа.
Според доклада групата „Николов - Стойков" по един от проектите е продала старо оборудване за преработка на месо на свои съучастници в Германия. След това тези машини са върнати в България като нови на фирми, кандидатстващи по САПАРД. Продадени са на завишени цени. Проектът е за над 6 милиона евро.
От ОЛАФ пишат още, че по пет проекта финансирани по САПАРД с 1.8 милиона евро, българската прокуратура е информирала, че има определени индикации, сочещи, че получатели на парите са представили фалшиви оферти и пак са свързани с групата „Николов - Стойков".
Също така в ОЛАФ имало информация за други 17 проекта, одобрени по САПАРД, които са свързани с въпросната група и са в процес на разследване. Проектите са за 18 милиона евро и са спрени, заради използване на фалшифицирани оферти.
olaf.jpg Групата е свързана с вноса в България на огромни количества китайско заешко месо, което е изнесено в Германия, Испания и Франция с фалшиви аржентински здравни сертификати. Има вероятни последици за здравето и ОЛАФ извършва разследване, пише в доклада. Според него групата участва и в подозрителни транзакции с вагони втора употреба.
В още две точки са посочени други нередности по програмата. Първата е по проекти за 2 милиона евро, при които български фирми са използвали поне по една фалшифицирана тръжна оферта. Според другата в посочена като засегната държава от Европейския съюз са започнали криминални разследвания срещу български компании използвали фалшиви документи. От ОЛАФ посочват, че в този случай става дума за 4.5 милиона евро.
До края на август българските власти ще получат резултатите от тези разследвания, е записано още в доклада.
В доклада ОЛАФ констатира, че има липса на сътрудничество между различните държавни институции, които работят по нередностите и измамите.
В документа пише още: "ОЛАФ смята, че има влиятелни сили в българското правителство и/или българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано кое да е лице от групата „Николов - Стойков".
От ОЛАФ остро критикуват българските институции, които са свързани с отпускането на пари по САПАРД и контрола за тяхното използване. Според доклада Държавен фонд „Земеделие" не е започнал навреме процедурите по възстановяване на парите, отпуснати на фирми, близки до групата „Николов - Стойков", въпреки че притежава всички доказателства за извършена измама.
От фонд „Земеделие" също така не са изпратили информация на ОЛАФ и прокуратурата за други проекти.

Критика има и към прокуратурата за това, че не е информирала фонда за провежданите разследвания свързани със САПАРД и че не е сезирала ОЛАФ и засегнатите членки на ЕС за аферата със заешкото месо от Китай. Българското обвинение не е направило и всичко възможно за запориране на имотите на тези лица, пишат още от ОЛАФ.
Българският съд пък е критикуван, че е задържал за много кратко в ареста заподозрени лица и че е отменил две съдебни решения за възстановяване на неправомерно финансиране по САПАРД за лица свързани с групата „Николов - Стойков".
Проверката на ОЛАФ е показала, че български съд е наредил на Агенцията за държавни взимания да освободи иззети активи на лица, свързани с групата „Николов - Стойков" за близо 3 милиона лева.
За да си върне България доверието на ОЛАФ и Европейския съюз, от Европейската служба за борба с измамите препоръчват да се подобри взаимодействието между отделните служби, да се анализират всички оферти по САПАРД за връзка с вече известни криминални групи и да се създаде работна група по програмата, която да разследва всички случаи на злоупотреби.

Реакции в България:

Президентът Георги Първанов - засега няма такава.

Премиерът Сергей Станишев - засега няма такава.

Фонд „Земеделие": засега няма такава. 

Николай Кокинов, шеф на Софийска градска прокуратура: „Стилът на доклада на ОЛАФ не ми харесва".Много пъти сме се срещали с представители на Фонд „Земеделие" и сме обсъждали с тях различни проблеми и въпроси. Лично с доскорошния директор Димитър Тадаръков сме обсъждали тези проблеми".

Припомняме, че прокурор Кокинов бе един от обвинителите по делото срещу Маргините. За повече от година прокуратурата не успя да докаже нито едно от обвиненията срещу тях. Процесът замря, а братята са си у дома по здравословни причини. 

Йордан Бакалов, шеф на ПГ на ОДС: Вицепремиерът Меглена Плугчиева да запознае депутатите с доклада на Европейската служба за борба с финансовите измами, която е установила документни измами с проекти по САПАРД за над 32 млн. евро. Това да стане още днес."  

Вицепремиерът Меглена Плугчиева изрази пред журналисти дълбоко възмущение, че докладът на Европейската служба за борба с изчачите - ОЛАФ,  е бил предаден на медиите. Докладът е предназначен за магистрати, прокуратурата и съда, за да могат да си свършат работата, допълни тя. "Вместо те това да правят, го предават на пресата, а пресата не може да свърши тази работа и това за мен е голямата неприятна изненада", добави Плугчиева. Тя каза още, че е неприятно изненадана от това, че Висшият съдебен съвет изнася тази информация, вместо да се занимава с нея и да си свърши работата. Плугчиева посочи, че данните от доклада на ОЛАФ са предмет на анализ и на вземане на мерки от прокуратурата и съда. По думите й тези органи в България трябва да докажат легитимното си присъствие и да си свършат работата, а не по този начин да се търсят евтини и лесни скандали в пресата и да се обсъжда на неекспертно ниво тази материя. Вицепремиерът заяви, че това е некоректно към правителството и към ЕК. Това означава, че България отново е злепоставена, допълни тя.

Истината е, че вчера Плугчиева раздаде папки с доклада на магистратите от ВСС и ги помоли да го прегледат и да кажат своята компетентна оценка как могат да бъдат прецизирани и усъвършенствани проблемните области.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4730 |26.06.2008 Благините се разпределят по митниците, признават политици . 1| 4866 |18.06.2008 Българските либерали защитиха енергетиката ни в Европарламента . 0| 11346 |13.06.2008 “Епохата на цар Фердинанд I” ще обсъждат учени, артисти и политици . 0| 4676 |13.06.2008 Българските зрелостници: неумеещи да пишат полиглоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads