Реклама / Ads
1| 4865 |18.06.2008 НОВИНИ

Българските либерали защитиха енергетиката ни в Европарламента

.
Българските евродепутати от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) гласуваха днес на пленарната сесия в Страсбург срещу забраната да се изграждат нови енергийни мощности.
 

Поправката 159 в доклада на Илунед Морган (англичанин от Партията на европейските социалисти) за "Вътрешният пазар на електроенергия" предвиждаше да се забрани изграждането на нови енергийни мощности, ако изпускат над 350 г въглероден двуокис при произведен киловатчас енергия. Това изменение трябваше да се гласува поименно по искане на Зелените в Европарламента. В крайна сметка при гласуването в пленарната зала на ЕП поправката 159 към доклада на Морган "Вътрешният пазар на електроенергия" беше отхвърлена, съобщиха от Българска информационна служба към групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент.

vladko_panayotov.jpgПо-рано представителите ни, избрани с листите на ДПС и НДСВ, координираха усилията си по измененията в доклада на Морган, за да защитят най-добре българските интереси. При обсъждането евродепутатът проф. Владко Панайотов обясни, че цената на електроенергията у нас би се вдигнала много, ако не се използват лигнитни въглища и ако не се намери компромисно решение между екологичните ограничения за Европа и съществуващите производствени условия в България.

Проф. Панайотов съдейства на Независимия синдикат на миньорите и металурзите у нас да стигне лично до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу становището на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ, в което подробно са сравнени условията за енергийна независимост с търговията с емисии на въглероден диоксид. Синдикалистите съобщават, че след спирането на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй" 60% от електроенергията в България идват от термични централи, изгарящи въглища. Над 28 410 хиляди тона въглища са добити, за да се покрият нуждите на страната от електричество. В документа българските миньори и металурзи искат смекчаване на условията за проучване, проектиране и строителство до 2017-2020 г. и предупреждават, че ако сроковете не бъдат удължени поне с исканите десетина години, ще настъпят тежки последици за българската енергетика, въгледобив и за икономиката ни като цяло. Синдикатите настояват още за такива правила за разпределението на парниковите газове, чрез които българската икономика да остане конкурентноспособна на останалите страни-членки на ЕС.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4676 |13.06.2008 Българските зрелостници: неумеещи да пишат полиглоти . 11| 4986 |18.05.2008 Българският президент - неуместна фигура на форума на българските медии в Мадрид . 35| 6124 |16.04.2008 Илиана Йотова става министър на еврофондовете, Румен Овчаров поема енергетиката . 0| 4829 |07.02.2008 Българските войници остават в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads