Реклама / Ads
35| 6141 |16.04.2008 НОВИНИ

Илиана Йотова става министър на еврофондовете, Румен Овчаров поема енергетиката

.
Новините около ремонта на кабинета стават все по-горещи. След първите поверителни разговори за отстрелване на министри, до Frognews.bg достигнаха новини за сензационни проекти за промени.
 
Министърът на държавната администрация Николай Василев не само си тръгва, но ще трябва и да закрие ведомството си. Царят го пуснал пръв в списъка, след като Василев не се присъединил към верните му министри, а показа симпатии към отцепниците от НДСВ. Освен това кабинетът отчел вложените във ведомството над 200 млн. лева за доста неоправдана инвестиция. Създава се ново Министерство за управление на еврофондовете. Начело на мегаструктурата щяла да застане червената евродепутатка Илиана Йотова. Тя е от близкия кръг до премиера Сергей Станишев и се води за негов доверен човек.

Реформаторски скалпел ще играе и в Министерството на икономиката и енергетиката. То ще се трансформира в две отделни ведомства - енергетика и икономика. На първото начело щял да застане Румен Овчаров. Решението било единодушно одобрено и от коалиционните партньори като компенсация за скандалите от миналото лято, когато Овчаров подаде оставка, но прокуратурата обяви че е чист по всички линии и обвиненията на шефа на следствието Ангел Александров се сгромолясаха. Самият Александров сега ще бъде разследван за срещи с дупнишките братя Галеви и други нерегламентирани контакти с „оперативно интересни лица".

Икономиката остава в ръцете на Петър Димитров.

Продължава обсъждането на идеята за още едно мегаминистерство - обединен фронт на правосъдието и МВР. Да застане начело е предложена сегашната министърка на правосъдието Миглена Тачева. Харесвали я всички от коалицията, заради строгото й поведение и безкомпромисност.

Все още не била ясна съдбата на просветния министър Даниел Вълчев. В люта битка за смяната му се включил царският любимец Милен Велчев. Двамата отдавна се „настъпвали" по редица въпроси, а сега интригата се изострила до крайност. Симеон обаче ги бил оставил, за да види кой ще надделее. Вълчев обаче имал известно предимство, защото се ползвал с подкрепата на Станишев, който му бил благодарен за оцеляването на кабинета по време на учителската стачка.

Неясна била все още съдбата на финансовия корифей Пламен Орешарски. Срещу неговото министерство от Брюксел долитали най-остри критики - лошо управление на фондовете, лош вътрешен одит, слаб контрол по отношение на митниците и фалшивите бандероли.

Ахмед Доган пък щял да прежали Джевдет Чакъров, който оглавява екологичното министерство и Нихат Кабил - титуляр на земеделското министерство и продоволствието.

В списъка на заминаващите се очаквало да бъде включен и Асен Гагаузов. От неговото ведомство на регионалното развитие всъщност тръгнаха скандалите за спрените ни европари - фонд „Пътна инфраструктура". Гагаузов обаче се ползвал с голям авторитет в БСП, което усложнявало подмяната му.

Докато преговарящи и министри са в трескава акция по оцеляване и реформи, главни секретари от различните министерства, начело с любимеца на Румен Петков и шеф на кабинета му Александър Петров, вече цяла седмица били в слънчева Атина. В гръцката столица висшите чиновници са на обучение по някаква европейска програма за ефективност на управлението. Фактът, че част от тях са пътници, заедно с титулярите, не помрачавал настроението им и те добре си прекарвали времето край Акропола и в елитни таверни. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5025 |12.04.2008 Външният министър на Румъния подаде оставка . 4| 4924 |10.04.2008 Юрген Рот: Не съм клеветил Петков, казах че е неподходящ за министър . 0| 10966 |07.04.2008 Ангела Меркел става кума, младоженците – хомосексуалисти . 2| 6060 |03.04.2008 Градски на вътрешния министър проверява ГДБОП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads