Реклама / Ads
4| 4924 |10.04.2008 НОВИНИ

Юрген Рот: Не съм клеветил Петков, казах че е неподходящ за министър

.
„Не съм оклеветил господин Румен Петков. Цитирал съм просто едно подозрение, изразено от бивш полицейски началник в България". Това заяви пред Дойче веле германският разследващ журналист Юрген Рот.
 
Повод за реакцията му бе заканата на вътрешния министър от трибуната на парламента, че ще го съди заради твърденията му, че в България има преплитане организираната престъпност и ръководството на МВР.

„Изрично съм се дистанцирал от това подозрение и съм подчертал, че не мога да го докажа. Такива обвинения обикновено се изясняват от правораздавателните органи. Точно това трябва и да стане и в България. Когато един бивш високопоставен полицейски служител, който дори е отговарял за борбата срещу организираната престъпност (става дума за бившия шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов), твърди такива неща, работата е сериозна, защото това е много достоверен източник", коментира Рот.

"Ще бъде истинска трагедия за свободата на печата, ако журналистите нямат право да огласят такива подозрения. Аз, естествено, разбирам реакцията на г-н Петков и искам да му кажа, че не бих го обвинил за връзки с престъпници. Факт е обаче, това показват го и докладите на ЕС, че под неговата опека корупцията и организираната престъпност в България не са намалели.", допълва известният журналист.

„Наистина, смятам, че господин Петков е неподходящ за поста на вътрешен министър. Но на това мнение са и много други хора. Така или иначе, не бих допуснал никой да ме манипулира - нито едната, нито другата страна. Ако получа информацията, че г-н Петков всеотдайно и безрезервно се е хвърлил на борба срещу мафията, моята публицистична реакция ще бъде съвсем друга. Но такива новини, за съжаление, не достигат до мен", допълва журналистът.

"Последните събития в България доказват, че позицията ми едва ли е толкова неправилна. Не разрешавам на никого да ме употребява за свои цели, аз съм независим човек и правя онова, което би трябвало да се прави: опитвам се да открия истината. Вярно, понякога провокирам, но това е всичко - ни повече, ни по-малко," обобщава Рот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6109 |30.03.2008 Сбогом на властта казват Р. Петков, Ас. Гагаузов, В. Близнаков и Н. Кабил . 6| 5343 |20.12.2007 Подкупът от 20000 евро бил за Румен Петков, казва в разговор арестуваният прокурор Ангел Дончев . 10| 5137 |27.11.2007 Трима министри, начело с Румен Петков, в Монако за мотоциклетни награди . 0| 5442 |01.04.2007 Министрите Румен Петков, Джевдет Чакъров и Даниел Вълчев подават оставки до седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads