Реклама / Ads
0| 5430 |01.04.2007 НОВИНИ

Министрите Румен Петков, Джевдет Чакъров и Даниел Вълчев подават оставки до седмица

.
Тайна среща на лидерите на тройната коалиция в резиденция "Лозенец" реши трима от правителството да си ходят. Натискът бил оказан от Брюксел и Вашингтон. Доклад на ОЛАФ посочил кой е най-корумпиран, кой се среща с бандити в чужбина, милионите, които източва ДПС от ГКПП "Капитан Андреево". Депутатът Йордан Цонев бил записан как рекетира бизнесмени за сделки с имоти по Черноморие
 

Трима министри ще подадат оставка до седмица, научи "Фрогнюз" от източници в правителството. Предполага се, че това са вътрешният Румен Петков, на образованието Даниел Вълчев и на екологията Джевдет Чакъров. Това решение било взето на тайно съвещание на лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Те се видели за около час и половина в резиденция "Лозенец" в София в събота вечерта. До този ход се стигнало след силен натиск от Брюксел и Вашингтон. ЕС и американците били недоволни от рехавите резултати в борбата с престъпността и корупцията. Натискът се усилил, след като в различни страни от Евросъюза и структурите му стартира операция "чисти ръце" преди десетина дни. В Италия бяха извършени и арести. В доклад на спецслужители на ОЛАФ, се казвало, че хора от правителството и висши партийни функционери се свързани с олигархични кръгове и контрабандни канали. ДПС и неговият лидер Ахмед Доган били посочени като прикриващи митнически нарушения на ГКПП "Капитан Андреево", като печалбата за движението се изчислявали на около 3 млн. евро месечно. Само от бензиностанцията в безмитната зона хора по върховете на ДПС прибирали по 800 000 евро месечно. Йордан Цонев също бил цитиран в доклада. Заместникът на Доган е бил засечен на срещи с престъпни босове по Черноморието. ОЛАФ имали записи на разговори и снимки, които документирали престъпни сделки със земи и гори край морето. На някои от адиокасетите се чувало как Данчо Ментата, както е по-известен активистът на ДПС и бивш активист на СДС, договарял освен отчисления за касата на движението, така също и проценти, които били лично за него. "Няма само шефовете турци да лапат, трябва да има нещо и за мен иначе няма да видите бизнес", притискал бизнесмените Цонев-Ментата. За да спаси отчасти репутацията си Доган решил да жертва министър Чакъров.

БСП се съгласила да извади от правителството Румен Петков. Към него сочели много обвинения за връзки със знакови фигури от сенчестия бизнес. От офиса на ФБР в София дори представили снимки на огромна луксозна къща, която придобил Румен Петков, без да е ясно с какви пари. Дори кредитите, които бил декларирал, не стигали само за оградата. Засечени били негови срещи в Австрия и други страни с български бизнесмени, считани за организатори на трафик на дрога.

Даниел Вълчев пък приел да е жертвата в жълто по настояване на Симеон Сакскобургготски. Той нямал големи гафове, но пък нищо не бил направил за подобряване системата на образование. Освен това бил похарчил огромни суми държавни пари уж за пиар на министерството, а всъщност се рекламирал сам себе си. Това дразнело страшно много колегите му, които единодушно решили именно той да си ходи от кабинета. Симеон бил съгласен и поради друга причина - Вълчев се опитал да реди имена в листата за евродепутати, без да се съобразява с мнението на лидера на НДСВ.

Решението на "голямата тройка" Станишев, Сакскобургготски и Доган било съгласувано късно същата вечер с президента Георги Първанов. Той от своя страна заявил, че може да жертва шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров ако се наложи. Външното ни разузнаване било упрекнато от държавния глава, че не е разбрало навреме за далаверите на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който бил записан на поне 30 касети от германските служби как урежда източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Очаквало се тази седмица бундесполицията да поиска арест за приятеля на държавния ни глава, за да го съди по германските закони.

До сряда тримата министри трябвало сами да подадат оставки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5377 |03.05.2007 Румен Овчаров заплашвал шефа на следствието, ако не прикрие собственика на „Фронтиер” . 0| 5338 |03.05.2007 Заради отказани 170 млн. лв. на резерва пуснали Ангел Александров срещу Румен Овчаров . 0| 5595 |04.05.2007 Румен Овчаров: Няма да допусна един криминален случай да предизвика политически проблем . 0| 5828 |09.05.2007 Румен Овчаров излезе в неплатен отпуск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads