Реклама / Ads
0| 5598 |04.05.2007 НОВИНИ

Румен Овчаров: Няма да допусна един криминален случай да предизвика политически проблем

.
„Нямам никакво намерение да подавам оставка или да искам отпуска, нито да се оттеглям от поста, който заемам”, заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Според него оставката на ключов министър е политически акт и той няма да допусне замесването на един криминален случай да предизвика политически проблем.
 
“Подобна оставка ще бъде ясен сигнал за българската общественост, че всички са маскари и затова аз няма да подам своята оставка”, отсече Овчаров.
Министърът обясни, че атаката срещу него не е от вчера, а се води от година и половина. Причината за това е, че много стари схеми за източване на средства от държавата са били нарушени и много лица са били изведени от бизнеса, чрез който прибирали нерегламентирани пари от държавата. "За съжаление някои от тези хора са били от средите от БСП или от кръговете на партията. Сега това, че тези бивши началници в 6-то управление на ДС, защитават своя колега от 6-то управление Ангел Александров, не ме изненадва. Аз не водя лична война с никого, но схемите за източване на държавата ще бъдат прекратени, поне докато аз съм министър", бе категоричен Овчаров.
Що се отнася до шефа на следствието Ангел Александров министърът каза, че в длъжностната му характеристика не е записано да продуцира фирми, които получават лиценз от Комисията за хазарта и най-малкото няма право да иска пари. Овчаров подчерта, че случаят, на който цяла България става свидетел в момента, е криминален и съответните органи трябва да се заемат с неговото решаване. "Още на 21 март тази година съм подал при главния прокурор сигнал за това, което се случва в Националната следствена служба и за действията на Ангел Александров. С Борис Велчев сме се разбрали, че когато имам такива сигнали ще ги подавам при него, за да могат да помогнат на разследването", допълни той.
За зам.-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, която първа бе замесена в скандала, министър Румен Овчаров заяви, че ако при него постъпят достатъчно доказателства за нейна нерегламентирана дейност или поведение, то ще последва сериозен разговор между двамата и след това необходимите последици.

Междувременно независимият депутат Лъчезар Иванов съобщи, че подписката с искане премиерът да освободи от длъжност министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е подкрепена от 48 депутати и ще бъде връчена на председателя на парламента Георги Пирински. Иванов уточни, че сред събраните подписи няма нито един от „Коалиция за България” и ДПС и допълни, че НДСВ са взели решение на политически съвет да запазят мълчание по скандала.

 Лидерът на СДС Петър Стоянов пък обяви, че до края на работното време днес ще бъдат готови мотивите за подготвеното искане за вот на недоверие към правителството по повод на скандала. Той каза, че очаква всички десни и всички опозиционни партии да подкрепят вота на недоверие и настоя за политически дебат по скандала. „Не е ли политическо лицемерие вместо да превърнем дебата в политически да го препращаме на територията на съдебните органи, където обикновено нещата се забавят и имаме съмнения, че се прикриват?”, попита Стоянов. Според него това, което се случва, не е просто скандал, а е криза в управлението, която може да прерасне в криза на държавността, ако не се вземат адекватни мерки. Лидерът на синята партия постави остро въпросите ще продължим ли да бъдем пленници на сенчестата икономика, на мръсни пари, на групировки и личности, които дърпат конците на управляващи партии и коалиции в България, ще се примирим ли с тази ситуация, ще бъдем ли неми свидетели на това, което се случва пред очите ни и подчерта, че това е недопустимо.  "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 137 |19.04.2024 Цветелина Пенкова пред форум на Политико: Трябва да създадем нов индустриален план на Европа . 0| 273 |19.04.2024 Кардиолог: По-ниските температури означават по-голям риск от коронарни, мозъчни и други заболявания . 0| 349 |19.04.2024 "Само дано не умра, размазан между ламарини". Четири години без журналиста Милен Цветков . 2| 264 |19.04.2024 Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads