Реклама / Ads
0| 5346 |03.05.2007 НОВИНИ

Заради отказани 170 млн. лв. на резерва пуснали Ангел Александров срещу Румен Овчаров

.
Шефът на следствието поискал отстраняването и на прокурора по делото срещу Вальо Топлото – Божидар Джамбазов, „снасял” тайни на Христо Лачев, директор на „Булгартабак”. Готвели се атаки и срещу финансовия министър Пламен Орешарски. Връзка по линия на Шесто управление на ДС между следовател №1 и лидери на ДПС щяла да се „освети” през следващите дни. 11 фирм
 

170 млн. лева са в основата на развихрящия се скандал, тръгнал от Националното следствие. Това сензационно разкритие пред „Фрогнюз” направи източник, близък до разследващите органи. На 24 април станало ясно, че правителството като принципал, и Министерството на икономиката и енергетиката в частност, са отказали да дадат на Държавния резерв поисканите милиони. Обясено било, че в бюджета са заложени съвсем други цифри и необосновани разходи няма как да се правят. Това разгневило вицепремиера и министър на бедствията и авариите Емел Етем, която тутакси се жалвала в централата на партията си за „прецакването”.

Ден преди това говорихме за 39 милиона, а 24 часа по-късно вдигнахте летвата до 170, което е направо абсурдно и е пълна лудост, заявил по този повод на молителите финансовият министър Пламен Орешарски.

Същият отговор бил даден и от ведомството на Румен Овчаров. Преди това обаче била сформирана работна група, която да анализира щенията на държавния резерв, описани в няколко реда и подписани от новия шеф на резерва Николай Боршуков. В искането отсъствали каквито и да било аргументи за огромната сума. Бившият главен секретар на спортното министерство Боршуков, се опитал да обясни, че в световен мащаб са се вдигнали цените на петрола и затова трябвали много пари за да се попълни резерва с горива. За това кои фирми ще осигурят горивата, на какви цени, при какви условия и как са избрани – нито дума.

Веднага след отказа била стартирана атаката на шефа на следствието Ангел Александров срещу следователката по делото срещу Вальо Топлото - Татяна Шарланджиева. Според него тя изнасяла поверителна информация от хода на разследването и я предоставяла на шефа на „Фронтиер” Красимир Георгиев, който пък бил свързан с Румен Овчаров. Александров поискал тя да бъде уволнена.

Доган обяви война на Овчаров, бил най-краткия коментар на служители от следствието, като чули обвиненията на своя шеф срещу колежката им. Според тях до дни трябвало да се очаква и активно мероприятие, този път срещу Пламен Орешарски. Можело да се очаква на показ да бъдат извадени „сведения” за негови нерегламентирани контакти с бизнесмени от сивия сектор.

В ДПС са настръхнали срещу Овчаров и Орешарски, които им отрязали десетки милиони, които вече били подготвени по схема с близки фирми, коментираха пред „Фрогнюз” депутати от управляващата коалиция. Те не изключват скандалът да се разрастне и да разкрие механизмите на действие на „приятелските кръгове” около Движението за права и свободи. Можело да се очакват и компромати за връзките на Ангел Александров с Шесто управление на ДС, както и приятелството му с лидери на ДПС по тази линия.

Десет от общо единайсет фирми, превеждали пари по сметки на Валентин Димитров, ексшеф на „Топлофикация” – София, са били прикрити от разследването по лично нареждане на шефа на следствието Ангел Александров. Именно той разпоредил да се рови единствено в посока „Фронтиер”, за да бъде притиснат министър Румен Овчаров, а останалите фирми да бъдат изолирани, съобщиха за „Фрогнюз” източници, близки до разследването. Именно Овчаров бил посочен като „враг №1”, защото спрял милионите за резерва. Той бе набеден от шефа на следствието Александров, че го заплашвал дори с физическа разправа на някаква среща в столично заведение.

Днес Румен Овчаров е на разговор в прокуратурата. Не става дума за политическа игра, а за чисто криминална. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след като час и десет минути беше в Софийска градска прокуратура.
Овчаров обясни, че е разговарял с прокурор Иванка Трифонова за случващото се в Националната следствена служба.
“Лошото е, че Ангел Александров е шеф на Национална следствена служба. Аз не очаквам той да ми се извини, но очаквам да се извини поне на служителите си, защото той излага една от най-важните служби в България”, допълни Овчаров.
“Става дума за разпадане на държавността, става дума за използване на властта на една институция, ще го кажа директно – за користни цели”, посочи министърът и допълни, че това било несъвместимо с поста, на който е Ангел Александров. Овчаров бе категоричен, че скрита приватизация на “Булгартабак” няма, тъй като дружествата на “Булгартабак” са продадени чрез явни търгове. На въпрос защо е искал информация за изпълнителния директор на “Булгартабак” от шефа на следствието Овчаров посочи: “Тъй като Ангел Александров на няколко срещи публично ми заявява, че Христо Лачев трябва да бъде освободен, аз му казах, че все пак трябва да ми каже някаква причина и да ми даде аргументи за това”, заяви Овчаров.
Той посочи още, че Ангел Александров му е предоставил една папка, която той пази при себе си в сейф и в нея имало разписки от една модна агенция, която, според Ангел Александров имала договор с “Булгартабак”. Овчаров бе категоричен, че това не било вярно.
Ангел Александров има користни цели, иска да спечели пари. Очевидно някой му е създал илюзията, че в “Булгартабак” има много пари и той трябва да ги прибере”, заяви Овчаров и допълни, че има достатъчно доказателства за това.
Между ДПС и БСП няма конфликт, коментира още министърът.

От своя страна Александров поискал отстраняването от делото за „Топлофикация” и на прокурора Божидар Джамбазов. Това той направил по време на обясненията пред магистратите от ВСС за ролята му в грандиозния скандал, предизвикан от самия него. Мотивите му срещу Джамбазов били, че прокурора е информирал тайно шефа на „Булгартабак” Христо Лачев, че следствието е събрало цяла папка срещу него и я и предоставило на министър Румен Овчаров.

Всъщност става дума за настоятелни искания от страна на скандалния заместник на Емел Етем – Делян Пеевски. Синът на бившия шеф на тотото Ирена Кръстева настоявал фирми, близки до ДПС да бъдат вкарани в схеми за дестрибуция и износ на цигари. Шефът на „Булгартабак” обаче му отказал. Това предизвикало гнева на кръга около Доган.

Да се разрови около Пеевски и неговата роля в скандала около следствието препоръча и депутатката Татяна Дончева. Тя смята, че никой не знае с какво точно се занимава момъка, който бе назначен от квотата на ДПС, макар че не отговаря на нито едно от условия за заемания зам.-министерски пост. Самият той твърдял, че е в отпуск като следовател, където пък бе назначен от Ангел Александров, което противоречи на Закона за съдебната власт.

Една от двете страни не казва истината. В момента има ясни обвинения, които са публични от страна на г-н Христо Лачев и на двете следователки, а от другата страна са твърденията на главния следовател Александров“. Това бяха думите на общинския съветник от НДСВ Владимир Каролев по повод разразилия се скандал за подкуп между шефа на следствието и директора на Булгартабак.

„Това не трябва да остане така, трябва да стане ясно кой говори истината и кой - не", категоричен е Каролев. Според него главният прокурор Борис Велчев щял да си свърши добре работата по случая. „Изходът е главната прокуратура да се самосезира и да види кой ял, кой пил и кой виновен, за да е ясно на обществото какво става“, допълни общинският съветник. Причините за скандала били в задаващата се приватизация на „Булгартабак”.

„Според мен случаят е ясен. Сега не знам дали г-н Александров е искал подкуп или не, но очевидно с действията си е против приватизацията в Булгартабак“, каза икономистът. Той припомни, че много пъти е критикувал действията на БСП и на икономическия министър Румен Овчаров по различни поводи, но в случая с Булгартабак, той действал много точно.

„Това което прави Овчаров е добро, а именно  -  най-после обяви, че ще приватизира „Булгартабак”. И не случайно точно когато стана ясно, че няма връщане назад, започнаха да излизат тези компромати, защото е ясно, че има среди и в случая като че ли те са в ДПС, които не я подкрепят процеса. Това обаче не мога да го твърдя, защото сега те официално казват, че са „за“ приватизацията на Булгартабак, но не знаели стратегията“, каза Каролев. Според него, не Овчаров, а шефът на следствието има повече механизми за манипулация. По думите му не Румен Овчаров диктува правилата и управлява държавата. „Според мен е ясно кой управлява - Министерският съвет, начело със Станишев“, каза  Каролев.

Според Каролев, нито Румен Овчаров, нито Бойко Борисов имат вина и за хала на „Топлофикация” - София. „Не мисля, че Борисов има някаква вина за Вальо Топлото, нито пък мисля, че Овчаров има вина, защото тази корупция в „Топлофикация“, тези парични преводи, са правени от години, а тогава нито Овчаров е бил министър, нито пък Борисов - кмет. Трябва да се търси другаде вината и тя ще излезе, важното е „Топлото“ да пропее“, каза той. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5635 |07.05.2007 Отстранени следователки и уволнена зам.-министърка на разпит в прокуратурата заради скандала Овчаров . 0| 6878 |08.05.2007 Кристиян Вигенин: Уплашиха се от БСП и скроиха скандала с Овчаров . 0| 5833 |09.05.2007 Румен Овчаров излезе в неплатен отпуск . 0| 6121 |11.05.2007 НДСВ плаши с излизане от правителството заради некоректно поведение на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads