Реклама / Ads
0| 6111 |11.05.2007 НОВИНИ

НДСВ плаши с излизане от правителството заради некоректно поведение на БСП

.
Има вероятност НДСВ да напусне правителството, ако има драстично нарушаване на коалиционното споразумение и продължи тенденцията за некоректно поведение от страна на БСП." Това заяви зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви.
 


Според него правителството пада в капан, който само си поставя. И затова НДСВ ще следи под лупа действията на кабинета, предупреди бившият финансов министър.Той обясни вчерашния конфликт в правителството и напускането на заседанието на МС от жълтите министри с несъстоятелността на промените в наредбата за регулиране на заплатите в държавните предприятия. Велчев смята, че тези промени застрашават макроикономическата стабилност на страната. "Сигналите, които дава правителството, са крайно обезпокоителни", коментира той и уточни, че действията на кабинета са продиктувани от уличния натиск - нещо, с което НДСВ не може да се съгласи. Зам.-шефът на царската партия постави под съмнение легитимността на гласуваното от кабинета по време на вчерашното заседание, тъй като е липсвал кворум.
Опонентът му в телевизионното студио Костадин Паскалев защити тезата на БСП, че държавата не трябва да отстъпва от социалните си задължения, което се отнасяло и за конфликта със стачката на шофьорите от градския транспорт в столицата. Според него държавата трябва да гарантира сигурността на българските граждани, иначе се получавало непрекъснато изтичане на кадри от държавните предприятия към частния сектор. Левият депутат окачестви конфликта в правителството като чисто политически и заподозря, че целта му е да предизвика правителствена криза и предсрочни парламентарни избори.
Министърът на държавната администрация Николай Василев пък от своя страна обвини колегите си от БСП, че не познават както българското законодателство, така и реалните икономически закони. "Министрите от БСП са причина синдикатите да поискат променя в наредбата за регулиране на заплатите на служителите в предприятията с държавни и общинско участие", зави той пред БНР. "Ако в понеделник има стачка на учителите, това означава ли, че ние във вторник ще им вдигнем заплатите?”, риторично попита Василев и си отговори: „Това е несериозно!" Представителят на НДСВ в кабинета обясни, че въпросната наредба съществува от 15 години и очевидно заложените в нея правила за регулиране на заплатите са работели добре, щом никой не се е занимавал с тях до сега. Поради това Василев се усъмни, че червените министри едва ли не съзнателно са накарали синдикатите да поискат по-високи заплати, за да променят цялата наредба. Николай Василев бе категоричен, че решения на правителството не може да бъдат вземани под уличен натиск. „ФН”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 494 |19.04.2024 ПР експертът Д. Дамянова: Ротацията все пак се състоя . 4| 921 |19.04.2024 Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите . 1| 927 |19.04.2024 Мохамед Халаф: Нито Техеран, нито Тел Авив искат ескалация на конфликта . 1| 1077 |19.04.2024 Пак циркове в парламента: Кирова от ГЕРБ спря микрофона на Мирослав Иванов от ПП, БСП заплашиха, че ще напуснат залата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads