Реклама / Ads
7| 3316 |25.11.2022 НОВИНИ

Олена Зеленска: Украинците са готови да живеят без ток 2-3 години, само с надеждата за членство в ЕС

.
Олена Зеленска, Първата дама на Украйна
Според проучване повече от 90% от украинците са готови да издържат без ток и топлина две или три години, ако има надежда страната им да се присъедини към ЕС. Това съобщи първата дама на Украйна Олена Зеленска в интервю пред БиБиСи.
 

Олена Зеленска посочи, че изпитанията, през които хората  и страната й са преминали, са ужасни, заради множеството жертви и разрушения. Тя каза, че спирането на тока не е "най-лошото нещо, което се е случило", защото въпреки това се опитват да намерят изход от тази ситуация: "ставаме изобретателни, опитваме се да правим всички важни неща, докато е светло. Когато има светлина, не отлагаме нищо за по-късно.“

 

Зеленска каза, че при провеждането на социологическо проучване, над 90% от украинците са посочили, че са готови да изтърпят 2-3 години без светлина и топлина, ако знаят, че пред страната им има перспектива за приемането й в ЕС: "Те искат да бъдат равни в това европейско семейство. Знаем защо - в името на победата, в името на достойнството, заради факта, че това демократично семейство ни чака и ние искаме да бъдем в него наравно с другите."

 

Освен сила първата дама на Украйна отбеляза, че всички в страната се надяват да не се наложи да издържат две или три години: "Мисля, че всички се надяваме това да не се случи. Всички ние наистина се надяваме, че това ще свърши. Знаеш ли, лесно е да пробягаш маратон, когато знаеш колко мили е. Ние, за съжаление, не знаем колко километра имаме, за да пресметнем силите си. Сложно е. Понякога е много трудно, но след това има нови емоции, които ни помагат да издържим.“

 

На 25-ти ноември Укренерго съобщи, че енергийната система вече е преминала най-трудния етап след масираната атака на Руската федерация от 23-ти ноември. Всички зони са захранени, електроенергийната система отново е свързана с електроенергийната система на Европейския съюз, припомня Агенция "Фокус".

 

И трите атомни електроцентрали, разположени на неокупираната територия, работят. След 1-2 дни те ще достигнат нормалния си планиран капацитет и се очаква да бъде възможно прехвърлянето на потребителите от  аварийни графици към планирани графици, заявиха от Укренерго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8723 |14.11.2022 Операция „Тайно оръжие“: Започват ли украинците да удрят обекти на руска територия? . 11| 3337 |31.10.2022 Част от украинците напускат хотелите в Слънчев бряг . 5| 2648 |20.10.2022 Новата бежанска вълна увеличи с около 2000 украинците у нас . 2| 3169 |12.10.2022 Ще върнем ли руснака Стоцки на Путин, за да убива украинците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads