Реклама / Ads
2| 2847 |14.06.2023 НОВИНИ

Олга Керелска: Абсолютно недопустимо е ВСС да се ползва като копче на политическата система

.
Членът на Съдийската колегия на ВСС Олга Керелска
Олга Керелска, член на ВСС е гласувала против назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и сега гласува против освобождаването му от този пост. Това заяви тя в предаването ”Лице в лице” на БТВ.
 

Керелска мотивира своите решения така: "Чисто физически се усещаше преди, че политическата класа имаше отношение към избора на Гешев за главен прокурор. Тогава той имаше подкрепата на ГЕРБ и ДПС до степен на предопределеност.  Тогава казах, че се създава впечатление за един политически инженеринг.

 

По същите мотиви сега гласувах против освобождаването на Гешев. Като проследим събитията също се създава впечатление за политическа намеса при освобождаването на Гешев, същото усещане беше за предопределеност на резултата."

 

По думите й, "когато Мария Габриел заяви, че в случай, че се формира правителство с мандата на ГЕРБ ще се поиска оставката на главния прокурор. Тоест пак има политическа намеса. Това се потвърди и от изтеклите записи по-късно. Има политическа намеса при организирането на този процес.

 

"Абсолютно недопустимо е ВСС да се ползва като копче на политическата система. Не може, когато политическата система реши да сложи или смени някого на този пост, да се ползва ВСС за постигане на своите намерения.

 

Това е в грубо противоречие с разделението на врастите у нас и на независимостта на съдебната система. Това на практита беше моят протестен вот", подчерта тя.

 

Но и това не е основание за предсрочно освобождаване на главен прокурор - че е нарекъл политицете "боклук", смята тя.

 

Керелска подчерта, че докато не се издаде указа на президента да освобождаването на Иван Гешев, то главният прокурор има пълните си правомощия.Това идва от предишни решения на ВАС по подобен казус за Инспектората, каза Керелска.

 

По думите й, ако президентът издаде указ за освобождаването на Иван Гешев, то тогава ВСС има 7 дни да предложи нова кандидатура, а после има тримесечен срок, в който да бъде избран нов главен прокурор.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3966 |21.05.2023 Олга Керелска, ВСС: Истинският катарзис зависи от политиците и от разкритията на Гешев . 9| 3429 |19.05.2023 Олга Керелска: Има заявки за данни по отношение на връзки, магистрати, вкл. и членове на ВСС с политици . 2| 2767 |18.04.2023 Синдикатите категорични: Абсолютно недопустимо е да се остане със стария бюджет . 12| 2993 |29.03.2023 Шефът на ”Булатом”: Абсолютно реалистично е у нас да има четири нови ядрени блока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads