Реклама / Ads
11| 2674 |01.08.2024 НОВИНИ

Олимпийският комитет на България подава жалба срещу трансбоксьорките

.
Източник: БГНЕС
Българският олимпийски комитет излезе с официална позиция срещу участничките в женския боксов турнир Имане Келиф от Алжир и Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе. Както е известно, двете спортистки бяха допуснати до игрите в Париж, въпреки че миналата година бяха дисквалифицирани от световното първенство в Ню Делхи, тъй като не издържат тестовете за принадлежност към своя пол.
 

„Генералният секретар на БОК Белчо Горанов и главният лекар на олимпийската ни делегация д-р Стефан Стругаров се срещнаха още на 27 юли с проф. д-р Роалд Бар, председател на Групата за Париж 2024 на Медицинската и научната комисия на МОК. На срещата присъстваше и д-р Джейн Торнтон, която е назначена за новия научен и медицински директор на МОК", обясняват оттам. 

 

Д-р Бар обяснил, че двамата спортисти са допуснати до игрите в Париж, спазвайки всички правила и отговаряйки на всички критерии, както и че МОК няма практика и няма да провежда тестове за полова принадлежност, щом в паспорта пише пол „женски“.

 

От своя страна Олимпийският комитет на България е заявил, че иска да подаде официална жалба по случая, на което Бар отговорил, че такава жалба няма да бъде уважена, но ако все пак се настоява за това, то тя трябва да се адресира до МОК, нещо, което БОК възнамерява да направи

 
На въпросната среща от БОК отново изразили несъгласие с участието на двамата спортисти в олимпийския турнир при жените и изказали тревогата си от евентуалните негативни последствия при липса на реакция.







"Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените. Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми", допълват от Комитета.

 

Българският олимпийски комитет се надява това становище да доведе до реакция от отговарящите за организацията и коректното провеждане на боксовия турнир на олимпийските Игри в Париж.

Начинът, по който Имане Келиф постигна победа срещу италианката Анджела Карини само за 46 секунди предизвика негативен отзвук в глобален мащаб, а присъствието на Лин Ю Тинг в категорията на Светлана Станева нямаше как да не доведе до ответна реакция от страна на олимпийския ни комитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2723 |01.08.2024 Каквo трябва да направим ако искаме да оспорим изравнителната си сметка? . 1| 3181 |01.08.2024 Най-добрите в шахмата у нас се събират на Държавно първенство в събота . 1| 3416 |01.08.2024 Личният лекар д-р Спасов: Над 1 млн. българи не си плащат здравните осигуровки . 12| 5900 |01.08.2024 Проучване на експерти: Ядем сирене с над 60% вода, тровят ни с бързозрейки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads