Реклама / Ads
15| 4844 |01.04.2021 НОВИНИ

Омагьосаният кръг Nove Homes: Близо 150 индивидуални покани внасят в КПКОНПИ купувачите

.
Над 70 предварителни договори за покупко-продажба и счетоводни документи за плащания внесоха купувачите на апартаменти на зелено в жилищния комплекс Nove Homes в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Още толкова предстои да бъдат изпратени по пощата, според изискванията на комисията.
 

Купувачите поискаха от КПКОНПИ да свали възбраните върху Комплекса, които бяха наложени в началото на октомври като обезпечителни мерки върху имущество, собственост на Васил Божков и свързани с него физически и юридически лица, във връзка с производството срещу бизнесмена по реда на ЗПКОНПИ. Това стана, след като Софийският градски съд уважи искането на КПКОНПИ.

 

„Направен е общ запор, който минава в едно общо дело спрямо Васил Божков. Това са 10 негови фирми, но в тази фирма – „Нове хоумс“ реално няма пряко и косвено негово участие. Ако не бъде спряно това дело, то поне „Нове хоумс“ да бъде изкарано извън тези 10, защото иначе всичко ще се проточи най-малко 10 години. Представяте ли си – нашите имоти ще бъдат запорирани толкова много време. Единствено в България има такъв закон, според който КПКОНПИ може да запорира определен имот за неограничено време. Реално ти трябва да докажеш, че си невинен, но те нямат доказателства за твоята вина. Действат по предположения. Имаше известни спънки, но все пак успяхме да внесем половината от документите. Ние ще продължим да организираме разни мероприятия и срещу КПКОНПИ, и срещу ДНСК. ДНСК ни е спряла строежа, защото била „открила“ някаква едноетажна постройка (тяхна измислица), която само те виждат. Ясно е, че такава сграда няма, но за да го докажем, ние влизаме в още едно 5-годишно дело. Въртим се в омагьосан кръг“, разказа за Фрог Нюз един от купувачите.

 

„Едно от големите предимства на този комплекс беше, че всички плащания минаваха по банков път. Именно това привлече към него и много българи от чужбина“, обясниха от инициативния комитет на протестиращите на протестното шествие на купувачите на зелено, което се проведе вчера.

 

В писмото си до КПКОНПИ те пишат:

 

„Искането Ви за обезпечение на иска по чл.153 и сл. от ЗПКОНПИ касателно „НОВЕ ХОУМС“  АД е явно неоснователно, а поисканата обезпечителна мярка  за възбрана върху  имущество, което  не съществува е незаконна. В този смисъл неоснователен и незаконен се явява и съдебният акт, с който е уважено това Ваше искане. В резултат на предприетите от Вас действия по възбраняване на поземления имот и незаконно възбраняване на несъществуващо ограничено право на строеж и несъществуващи сгради, банката, инвестираща  проекта по изграждане на Комплекса се въздържа от финансиране на следващите етапи на строителството“, пишат жителите.

 

Те се притесняват и за „тоталния отлив на клиенти за закупуване на обекти в Комплекса, което съставлява и основна пречка за привличане на капитали за неговото довършване.“

 

Става ясно, че към момента обекти в Комплекса са закупили 230 лица.

 

Действията на Комисията пораждат у всички купувачи явни притеснения относно спазване сроковете за завършване на строителството и въвеждане на обектите в експлоатация.

 

„Основателно сме притеснени и от отлив на строители и подизпълнители на обекта, тъй като  инвеститора фактически е поставен в невъзможност да осигури неговото финансиране. Не на последно място считаме, че е възможно при условията на пряка и непосредствена причина от така  наложените възбрани по Ваше искане, да се достигне до изпадане на НОВЕ ХОУМС АД в неплатежоспособност, която във всички случаи ще се отрази основно и единствено на купувачите на обекти в Комплекса. Освен, че няма да бъдат изградени имотите, за които до момента е

заплатена сумата от 27 252 511 лв. с ДДС от  купувачите по сключените предварителни договори, ще бъдем поставени и в реална невъзможност да възстановим вложените от нас парични суми“, изразяват своето притеснение купувачите.

 

Те заявяват, че ако в резултат на възбраните довършването на строителството и пускането на обекта в експлоатация бъде осуетено, и ако съдът отхвърли иска на КПКОНПИ спрямо "Нове хоумс", те ще предявят искове за имуществени вреди. Ще искат да им бъдат изплатени внесените суми по предварителния договор и ще пледират за пропуснати ползи в размер на законната лихва за съответния период.

 

Припомняме, че от КПКОНПИ вече изразиха готовност да разгледат всяко постъпило искане от купувач в Nove Homes и да се произнесат в съответствие с изискванията на закона. Това стана след предишното първо протестно шествие на 10 март. Тогава от комисията заявиха, че са научили за проблема на купувачите в Nove Homes eдва в края на януари от възражение на изпълнителния директор на "Нове хоумс", но не разполагат с документи в подкрепа на неговите твърдения.

 

Ето, че сега протестиращите ги внасят в КПКОНПИ и настояват от комисията в седем дневен срок да вдигне възбраната, която определят като неоснователна и незаконна.

 

Имуществото, послужило за обезпечаване на бъдещ иск, представлява право на собственост върху поземления имот и 14-те многофамилни жилищни сгради, които се планира да бъдат изградени върху него. Теренът е на стойност 4.9 млн. лева и те са платени по банков път. Това предполага, че банката е приложила мерките по закона за изпиране на пари, казват купувачите. Що се отнася до недовършено строителство - то е на стойност 37.5 млн. лева, за които има договори. Инвестицията дотук е формирана с кредит от Интернешънъл Асет Банк в размер на 14 млн. лева и от вноски на купувачите по предварителните договори в размер на 27.3 млн. лева. Заключението им е, че незавършените строежи не представляват незаконно придобито имущество, доколкото са формирани по този законен начин. А по повод на факта, че нито една от сградите все още няма акт 14, отбелязват, че възбраната върху имущество, което не съществува, е незаконна.

 

Срещу определението на Софийски градски съд, с което са допуснати обезпечителните мерки, е подадена частна жалба от "Нове Хоумс", по която се очаква да се произнесе Апелативен съд-София.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3384 |01.04.2021 Нови данни: Ваксината на Pfizer с 91% ефективност, пази от южноафриканския вариант . 5| 3423 |01.04.2021 Над 20 хил. служители на МВР ще пазят изборните секции . 17| 14145 |01.04.2021 Илиян Василев: Загубихте, дами и господа властимащи . 41| 14625 |01.04.2021 Ефектът от това, че Ивайло стана цар. Предизборно от нас за вас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads