Реклама / Ads
1| 3527 |04.09.2023 НОВИНИ

Омбудсманът настоя за реални промени в Кодекса на труда при онлайн работа

.
Омбудсманът Диана Ковачева Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във връзка с публикувания на сайта за Обществени консултации проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Омбудсманът подчерта, че трябва да бъдат преосмислени предложените текстове за осигуряване на безопасността при работа и настоява да се предложат законодателни решения, които реално да постигнат подобряване на организацията на здравословните и безопасните условия на труд за работещите онлайн.

 

Тя обръща внимание, че с така предложените промени се възлагат допълнителни, неприсъщи задължения на работниците и служителите, които ще извършват работа от разстояние.

 

Например - да предоставят на работодателя писмена информация за характеристиките на осигуреното от тях работно място, в което ще работят онлайн. Освен това служителите трябва да гарантират, че помещението, в което ще бъде работното им място, е с достатъчно площ и има условията за работата от разстояние без риск за здравето и безопасността.

 

Диана Ковачева е категорична, че според действащото законодателство осигуряването на тези условия е изцяло задължение на работодателя, който трябва да осигури здравословни и безопасни условия на труд на работното място, включително и когато то е в дома на работника, като носи отговорност при неспазване на това свое задължение.

 

"Работникът няма как да направи преценка дали помещението, в което ще бъде работното му място е с достатъчна площ, която да му позволява да извършва работата от разстояние без риск за здравето и безопасността му. Не следва да се създава възможност работникът да носи отговорност за дадената от него преценка. Тя следва да се базира на експертни критерии и познания, с каквито обикновено работникът не разполага. В този смисъл не е оправдано и работодателят да се довери на тази преценка", аргументира се омбудсманът.

 

В становището си проф. Ковачева подкрепя въвеждането в трудовото законодателство на т.нар. "право на изключване". Това е правото на работника или служителя да не осъществява електронна комуникация с работодателя по време на регламентираните почивки, за да не се допуска нарушаване на законоустановените почивки и за подобряване на възможностите за съчетаването на професионалния и личния живот.

 

Общественият защитник одобри тази промяна, но подчерта, че това право следва да бъде гарантирано на всички наети работници, а не само на работещите от разстояние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3632 |28.08.2023 Макрон предупреди за риск Европа и Западът да бъдат отслабени в настоящия международен контекст . 4| 3514 |28.08.2023 Омбудсманът настоява да има списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотици . 2| 2714 |24.08.2023 Омбудсманът смята, че е опасно да се прибързва със свободни цени на тока още тази зима . 19| 2963 |22.08.2023 С чук в ръка: Граждани настояха МОЧА да бъде премахнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads