Реклама / Ads
2| 3056 |01.02.2022 НОВИНИ

Омбудсманът настоява центровете за хора в риск да бъдат компенсирани заради сметките за ток

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева ще защити днес становището си в извънредното заседание на Комисията по енергетика, свикано по повод високите цени на тока, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.
 

Още миналата седмица проф. Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което предупреди, че над 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати. Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.

 

Вчера общественият защитник изпрати такова писмо и в Комисията по енергетика с настояване да се предприемат спешни действия по обезпечаване функционирането на социалните услуги и гарантиране на правата както на потребителите, така и на работещите в системата.

 

„В качеството си на обществен защитник бих искала да подчертая, че социалните услуги имат определящо значение за упражняване на правата от хората, намиращи се в кризисна ситуация, и за воденето от тях на достоен, активен и независим живот. Достъпът на нуждаещите се от подкрепа до социални услуги позволява на тези хора да поемат контрол върху собствения си живот, като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и подкрепя правото на личен избор и свобода“, е становището на Диана Ковачева.

 

Тя предупреждава още, че в ситуацията сериозно засегнати ще се окажат и потребителите на социалните услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 г. вече ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електроенергията и природния газ. Това  означава, че ще има увеличение на таксите с между 30% и 40%, което за хора в уязвимо положение, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски доходи, ще се окаже непосилна тежест. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3005 |27.01.2022 Омбудсманът: Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток . 4| 3057 |21.01.2022 ЕК настоява държавите в ЕС да съгласуват допълнителните изисквания за ковид сертификатите . 0| 3088 |20.01.2022 Омбудсманът иска COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ . 3| 3383 |15.01.2022 Земеделският министър: Ще настоявам за 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads