Реклама / Ads
1| 4470 |08.05.2023 НОВИНИ

Омбудсманът поиска яснота за новите цени на електроенергията от 1 юли

.
Омбудсманът Диана Ковачева Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в която настоя за максимална публичност и прозрачност на цялостния процес по ценообразуването в енергийния сектор, съобщават от институцията.

Повод за тази препоръка са публикуваните от Регулатора „заявления за утвърждаване на цени“, внесени от дружества лицензианти в секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, за ценовия период 1 юли 2023 г. – 30 април 2024 г., където на практика в значителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната енергия.

 

Проблемът е, че тези ключови числови изражения са заличени в документите с мотива за търговска и/или производствена тайна на дружествата. 

 

„Обръщам внимание, че това са предложенията на дружествата за крайни цени, а не изходни данни за формирането им, за които би имало основания да се смята, че представляват търговска и/или производствена тайна“, пише проф. Ковачева.

 

Тя е категорична, че по този начин гражданите и други заинтересовани страни са лишени неоснователно от информация - в разрез с текста на чл. 15, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който КЕВР публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за утвърждаване на цени, заедно с всички изходни данни.

„Недопустимо е в публикуваните от КЕВР предложения за цени да липсват самите цени.

 

По този начин не се изпълнява целта на закона“, подчертава омбудсманът.

Диана Ковачева се позовава и на правото на гражданите да получават информация, залегнало и в Хартата на основните права на Европейския съюз (ОВ, С 326/391 от 26 октомври 2012 г.).

 

Тя обръща внимание и на друг факт - с всяка изминала година се увеличава броят на дружествата от секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които определят като „тайна“ предложените от тях крайни цени и подчертава, че „веднъж допусната, поради липсата на публичност и прозрачност тази практика подкопава доверието към регулаторния процес“.

 

„Като отчитам многобройните аспекти на сложната ситуация в енергийния сектор, свързана с екстремно високите цени на енергийните ресурси на международните пазари, както и на квотите за въглеродни емисии, категоричното е становището ми, че цялостният процес на ценообразуването в енергийния сектор следва да бъде максимално публичен и прозрачен“, пише Диана Ковачева. Тя настоява за предприемането на своевременни действия за публикуване на предложенията на дружествата лицензианти за крайните цени преди процедурата за обществено обсъждане на заявленията - чл. 14 от Закона за енергетиката.

 

В заключение омбудсманът подчертава, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти увеличения на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. са неоснователни, както и че търговията с електрическа и топлинна енергия трябва да се извършва при гарантиране и на интересите на потребителите - чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката.

 

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че няма да се допусне рязък скок на цените от 1 юли:

"Няма да допуснем рязко увеличаване на цените както на електроенергията, така и на топлинната енергия".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2642 |07.05.2023 Мевлют Чавушоглу: САЩ поискаха да изпратим на Украйна зенитно-ракетни системи С-400 . 22| 2681 |07.05.2023 ”Демократична България” поиска забраната на шествието на Безсмъртния полк на 9 май в София . 6| 2658 |04.05.2023 Нинова: Хаос! Поискахме от ГЕРБ програмата им, те ни пратиха тази на ПП-ДБ . 0| 2448 |04.05.2023 „Поискай пазар“ е най-новата функционалност на сайта на WINBET

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads