Реклама / Ads
4| 5034 |28.09.2020 НОВИНИ

Омбудсманът поиска нормален достъп на журналистите в парламента

.
Източник: БГНЕС
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писмо до председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, в което препоръчва да се ревизира решението, регламентиращо работата на парламентарните журналисти в сградата на Партийния дом.
 

Повод за препоръката е сигнал до омбудсмана от Глобалната мрежа за медийна свобода (MFRR) - сдружение, в което членуват редица международни авторитетни журналистически организации като Европейския центъра за свобода на пресата и медиите, Европейската федерация на журналистите, Международният прес институт,  Free Press Institute (IPI),  Обсерваторията за Балканите и Кавказ, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

 

 

В него е изразено силно притеснение и несъгласие с новите правила и ред, по които българските журналисти трябва да работят в парламента, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

 
„Журналистите могат единствено да наблюдават парламентарните процедури на телевизионен екран“, отбелязват от организацията. И допълват, че репортерите могат да виждат и задават въпроси на депутати и министри само на специално свикани пресконференции или извън сградата.

 

Омбудсманът информира и за свои срещи с репортери, в които те споделят за трудностите при новата система на работа и за невъзможността да упражняват качествено, свободно и пълноценно своята професия. Причината е, че са изолирани в приземието, а достъпът до народните представители - затруднен и напълно контролиран.

 

Общественият защитник препоръчва да се организира среща с представители на медиите, на която да бъде намерен точният баланс, който да осигури спокойната работа на народните представители, но и тази на медиите.

 

„Намирането на правилното решение е гарант за спазването на един от основните принципи на правовата държава - осигуряване на среда, в която свободата на словото е извадена пред скоби“, пише Ковачева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 10257 |19.09.2020 Ден 73: Протестиращите поискаха оставката и на Цвета Караянчева . 39| 10401 |18.09.2020 Цвета Караянчева прекъсна разговор с нея в ефир. Избяга от въпроси за поисканата й оставка и охраната на НС . 0| 4997 |17.09.2020 Поискаха доживотен затвор за подсъдимите за атентата в Сарафово . 8| 6733 |17.09.2020 И ДПС поиска оставката на Караянчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads