Реклама / Ads
2| 4033 |08.07.2019 НОВИНИ

Омбудсманът представи Съветът за наблюдение на и за хора с увреждания

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова свика форум за проблемите с личната помощ и медицинската експертиза. Тя представи в институцията новия Съвет за наблюдение на и за хора с увреждания. Мандатът на Съвета е 4-годишен и нито един от участниците в него не получава възнаграждение за работата си.
 

Съветът е мониторингов орган, който по силата на Закона за хората с уврежданията (ЗХУ) има за задача да осъществява наблюдение за прилагането на политиките за защита правата на тази уязвима група от обществото у нас, както и да съблюдава изпълнението в най-пълна степен на Конвенцията на ООН за хората с увреждания, съобщава Novini.bg.

 

На фокус са редица актуални проблеми пред гражданите с увреждания и техните близки, като включването в механизма лична помощ, асистентските услуги за възрастните хора след 31 август т.г., финансовата подкрепа по ЗХУ, медицинската експертиза и др.

 

Манолова вече алармира, че Законът за личната помощ, който бе основен акцент в протеста на майките на деца с увреждания и в работата на институцията през 2018 г., не се познава и не се разяснява в достатъчна степен от социалните работници към ресорното министерство. Това поставя в риск получаването на асистентска подкрепа от нуждаещите се хора с увреждания, на което общественият посредник категорично се противопоставя.

 

Омбудсманът е първият председател на този нов орган и като такъв е натоварен с функцията да конституира Съвета. По ЗХУ мониторинговият орган се състои от 9 членове - двама представители, определени от омбудсмана на Република България – Мая Манолова и Диана Ковачева, двама представители, определени от председателя на Комисията за защита от дискриминация – Ана Джумалиева и Баки Хюсеинов, един представител на академичната общност, определен от Българската академия на науките – Стоян Ставру, както и четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, определени от тях.

 

Мая Манолова подчерта, че ще държи на публичността и прозрачността в работата на Съвета за наблюдение и че той няма да бъде привилегия за определени лица от неправителствените организации, които ще бъдат представени в него, включително и за експертите от нейния екип.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5374 |28.06.2019 Журналист: Пламен Георгиев представи четири различни суми за терасата си . 6| 4368 |28.06.2019 Омбудсманът: Не машините бъркат при броенето, а СИК . 10| 5314 |27.06.2019 Съветът на Европа отново опроверга Данаил Кирилов . 5| 4217 |21.06.2019 Омбудсманът: Ще подкрепя къмпингуващите в Конституционния съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads