Реклама / Ads
11| 4970 |30.06.2020 НОВИНИ

Омбудсманът: Само в България кредиторите могат да те преследват до края на живота ти

.
Диана Ковачева
трябва да бъде премахната фигурата на „вечния длъжник“, която е без аналог в Европа – във всички останали държави няма риск да се наложи да връщаш пари до края на дните си.
 

Това каза пред бТВ националният омбудсман Диана Ковачева, която отчете скок на жалбите от тормозени граждани с кредити отчита по време на пандемията.

 

„Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто“, подчерта общественият защитник. По думите ѝ особено лесно човек може да попадне в подобна ситуация при бързите кредити, където не се проверява кредитоспособността на кандидатите, а след това много бързо скрити или недобре обяснени такси надуват задължението до огромни размери.

 

„Като вечни длъжници се крият цял живот. Не работят на трудов договор, за да не им се удържа -  това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде възможност тогава, когато обективно наистина не можеш да погасяваш своите задължение, нямат какво повече да ти вземат, но ти удържат пари даже от пенсията, когато си пенсионер – от пенсия 200 лв. ти удържат 50 и действително те тормозят, а с тези 50 само плащаш лихвите, а главницата остава“, коментира Ковачева.

 

Според нея налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в рамките на 10 г. трябва да съберат вземанията си.

 

Ковачева се обяви за цялостен подход, при който се решават проблемите с вечния длъжник, защитата на поръчителите в изпълнителното производство и се поставят под контрол колекторските фирми и бързите кредити. Тя призова КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити, защото неравноправните клаузи в договорите падат в съда, но само за конкретния случай. И се появяват в следващия договор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4302 |30.06.2020 Депутатите гласуват свързването на газопреносните мрежи на България и Гърция . 12| 14586 |29.06.2020 Писателят Захари Карабашлиев: Живеем в едно от срамните времена на България . 24| 6868 |28.06.2020 След арестите в ГДБОП прокуратурата заговори, че е засегнат авторитета на България . 2| 8551 |28.06.2020 Пилотът Йордан Колев: В България в момента летят само 15 пилоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads