Реклама / Ads
8| 2858 |26.10.2021 НОВИНИ

Омбудсманът: Заповедта на МЗ остави много малко време на хората да реагират и третира различно категории лица

.
Диана Ковачева
Ваксинирането е доброволно и е въпрос на личен избор, а има и категории лица, които не могат да се ваксинират. Освен че имаше много малко време от влизането в сила на заповедта на здравния министър, хората нямаха възможност да се подготвят. Тя третира неравно различните категории лица.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева. Тя призова за мерки и изключения за хората, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински показатели.

 

“За много държави в Европа тестовете са безплатни. Това е част от изискването хората да разполагат с условия да спазват заповедта. Един бърз антигенен тест е 30 лв. Ако два или три пъти на седмица трябва да го правиш, за да отидеш на работа, това са около 400 лв. на човяек. Ако трябва да се плаща само вземане на проба, което е 10-15 лв., това значи около 120 лв. на човек на месец, за да ходят хората на работа. Това са непосилни суми за някои хора и това ще ги постави пред избор да ходят ли на работа. Хората нямат достатъчно време да се ваксинират. Трябва да има предсказуемост на мерките. Сега нито има безплатни тестове, нито хората могат толкова бързо да реагират“, заяви Ковачева.

Омбудсманът призова и за гъвкави форми по отношение на образованието.

 

"Вече се говори за образователна криза. Поколения ще имат белег от онлайн обучението. Категорично не одобрявам това бързо връщане на децата в училище. Онлайн обучението за децата от 1-ви до 4-ти клас се е изчерпало и то вече не може да бъде наречено качествено. Миналата седмица а по-малко от 12 часа родителите и децата трябваше да се подготвят за онлайн обучението. Мисля, че то не работи. Подкрепих искането на родителите за преразглеждане на мерките. Няма как малките деца да се обучават онлайн", посочи още Ковачева.

 

Ковачева е изпратила препоръка до просветния министър да се преценят всички възможности, така че децата да останат максимално дълго в класните стаи. Предложение е онлайн обучение да има там, където родителите отказват децата им да бъдат тествани и има деца в риск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4339 |24.10.2021 В понеделник Манолова внася жалбата срещу заповедта за „зеления сертификат” . 10| 83981 |24.10.2021 Бимбалов: Единственият страшен момент - Луна извади очила и си ги постави на носа . 3| 4369 |22.10.2021 КЗД: Здравното министерство да преосмисли заповедта за “зелените сертификати” . 7| 4333 |21.10.2021 ”Триумф на индийската наука”: Поставиха милиардната доза ваксина срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads