Реклама / Ads
1| 3298 |30.11.2021 НОВИНИ

”Омикрон” и новото пандемично предизвикателство. Ще успеят ли ваксините?

.
Ваксините срещу “Омикрон” - дилемата, която в момента тормози учените, изправи на крак Световната здравна организация и доведе до нови и по-строги ограничения в редица държави по света. Докато едни успокояват, че разработените до този момент ваксини срещу COVID-19 предпазват от новата мутация, други, като шефа на Moderna, например, посочват - вариант B.1.1.529 пробива защитата.
 

Защо “Омикрон” е притеснителен? 

 

Новият вариант на коронавируса бе докладван на СЗО преди няколко дни - на 24 ноември. Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана като се оказа, че мутацията е разпространена и в други части на Южна Африка. Вирусът притежава голям брой мутации в сравнение с доминиращия доскоро “Делта” вариант. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Голяма част от тези мутации могат да засегнат защитата, която предоставят разработените към днешна дата ваксини срещу инфекцията. Здравните власти в редица държави обаче вече призоваха гражданите да си сложат бустерна доза, за да увеличат защитата си. 

 

Доколко съществуващите ваксини предпазват от новата мутация на вируса е обект на разследване от страна на учените. Според премиера на Великобритания Борис Джонсън обаче ранните признаци показват, че препаратите може и да не са ефективни що се отнася до предотвратяване на предаването на вируса от човек на човек.

 

Учените твърдят, че в действителност на теория “Омикрон” може и да е способен да преодолее защитата, която дават ваксините. Причината е, че одобрените в Европа препарати срещу COVID-19 произвеждат множество антитела, които атакуват така нареченият спайк протеин.

 

Всички производители на ваксини в момента са се мобилизирали. От университета в Оксфорд вече посочиха, чe AstraZeneca вече е разработила ваксина, която се бори с бета варианта на вируса, който също бе регистриран в Южна Африка. 

Тази мутация преодоля голяма част от защитата на препарата на Оксфордския университет, което накара властите в Африка да преустановят употребата на препарата и да преминат към ваксинация с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson. Според учените в Оксфорд новата мутация прилича до голяма степен на бета варианта на вируса. 

 

Pfizer/BioNTech от месеци работят върху механизъм, с който бързо да бъде създаден нов вариант на ваксината им срещу COVID-19 и да увеличат производството си, ако това се наложи. Адаптирането на ваксината може да отнеме до шест седмици. Двете компании вече са разработили препарати, които успешно се борят с алфа и делта варианта на вируса и започнали клинични изпитвания, за да съберат достатъчно данни за тяхната ефективност и безопасност.

 

Компанията Moderna, която също използва технологията на иРНК, също разглежда стратегии, с които да подобри защитата от Омикрон. Днес шефът на компанията направи притеснителна прогноза, с която предупреди, че ще са нужни месеци на компаниите, за да разработят и произведат ваксина, таргетираща тъкмо тази мутация на коронавируса. 

“Няма вариант, при който тези ваксини да са също толкова ефективни, колкото за “Делта“ варианта, според мен. Просто още не знаем точно колко ще падне защитата, чакаме данните. Повечето учени казват, че този развой на събитията не е добър“, посочи Стефан Бансел, цитиран от международните медии. 

 

Заради изказването му борсовите пазари в цял свят се сринаха.

Междувременно Novavax, чиято ваксина, базирана на протеини, все още не е разрешена за употреба, също започна разработването на нова ваксина, която стъпва върху B.1.1.529. Препаратът ще бъде готов за тестване и производство в рамките на следващите няколко седмици, съобщиха от компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3055 |29.11.2021 МЗ: Рискът от реинфекция се увеличава при варианта ”Омикрон” . 6| 8572 |18.11.2021 Доц. Татяна Буруджиева: Нинова няма да пречи при създаване на новото правителство, а след това . 4| 3217 |16.11.2021 Новото правителство може да изкара до местните избори през 2023-та, прогнозира политолог . 2| 3064 |14.11.2021 Драгомир Стойнев: Новото правителство трябва да бъде съставено на база политики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads