Реклама / Ads
12| 3054 |29.11.2021 НОВИНИ

МЗ: Рискът от реинфекция се увеличава при варианта ”Омикрон”

.
Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при варианта ”Омикрон” - хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с ”Омикрон” в сравнение с останалите варианти с ”особено значение”. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
 

В Европа за случаи на "Омикрон" вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия, припомниха от пресслужбата.

 

Според СЗО все още няма достатъчно данни дали този вариант е по-заразен /дали се предава по-лесно от човек на човек/ в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е "Омикрон".

 

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта "Омикрон" протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително "Делта". Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите, вследствие от заразяване с "Омикрон", да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2.

 

Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб "Делта", могат да причинят тежко заболяване или смърт. СЗО и технически партньори на организацията проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините, но от СЗО са изразили категорично мнение, че ваксините остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

 

СЗО и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията aлармираха за регистрирането на новия вариант - B.1.1.529, в Южна Африка, като за първи път новият вариант е докладван от СЗО на 24 ноември 2021 г. Първият епидемиологично доказан случай беше от Ботсвана.

 

Новият вариант е поместен в групата на "вариантите, будещи безпокойство". "Омикрон" притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения "Делта", доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случаи на "Омикрон" над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.
Данните са предоставени от СЗО и от Националния център по заразни и паразитни болести.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3064 |02.11.2021 СО пак увеличава парите за чистене на улици, но контрол на фирмите няма . 4| 3125 |22.10.2021 Цената за синята зона в София няма да се увеличава . 3| 3279 |15.10.2021 Увеличават ковид леглата в столичните болници . 3| 3010 |12.10.2021 ”Пирогов” увеличава с пет леглата за ковид болни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads