Реклама / Ads
2| 2173 |18.08.2024 НОВИНИ

Опасността от маймунска шарка: Гърция започва да ваксинира

.
Ваксинацията срещу маймунска шарка е възможна за гръцката общественост от 22 юли, съобщи БТА, позовавайки се на агенция АНА-МПА. Информацията оповести гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис.
 

Във връзка със съобщението на Световната здравна организация (СЗО), че разпространението на маймунската шарка представлява извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международен характер, Георгиадис заяви, че „вирусът на маймунската шарка е генетично сходен с вируса на едрата шарка, но е по-малко заразен и има по-леки симптоми“.





Георгиадис заяви, че през 2024 г. СЗО е регистрирала 160 процента увеличение на случаите на заразяване с маймунска шарка чрез нова и по-смъртоносна версия на вируса. Той заяви, че към януари 2022 г. в 16 държави от Африка официално са регистрирани 38 465 случая на маймунска шарка и 1456 души, починали от инфекцията. Най-уязвимите групи са мъжете, които правят секс с мъже, мъжете, които правят секс с мъже и жени, и транссексуалните лица, особено ако някое от лицата от горепосочените групи има множество партньори. 

 

Всяко лице от горепосочените групи, което желае да се ваксинира, трябва да знае, че не е необходимо да декларира принадлежността си към някоя от групите, когато се регистрира за ваксинация, каза министърът.

 

Световната здравна организация обяви, че епидемията от маймунската шарка в Африка вече е извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб, алармирайки за влошаването на ситуацията. Това се случва за втори път в рамките на две години.

 

Първи случай в Европа на по-опасния от двата щама на маймунска шарка, потвърди Световната здравна организация преди дни. Открит е в Швеция. Европейският офис на СЗО предупреди, че през следващите дни е възможно да бъдат регистрирани още случаи на европейския континент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2228 |18.08.2024 Задържаха съдия от Варна за бракониерство . 18| 2404 |18.08.2024 Украйна: Минус още един ключов мост в Курск! /видео/ . 0| 2178 |18.08.2024 Пожар в природен парк "Рилски манастир" . 1| 2190 |18.08.2024 Aнтибългарска кампания в сръбските медии, атакуват консула ни в Ниш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads