Реклама / Ads
1| 2170 |27.08.2024 НОВИНИ

СЗО: Огнищата на маймунската шарка могат да бъдат спрени

.
Източник: личен архив
Световната здравна организация /СЗО/ заяви, че огнищата на маймунската шарка в Централна Африка „могат да бъдат спрени“. За справяне с разпространението на болестта ще са необходими около 135 млн. долара.
 

По-рано през август СЗО обяви международно извънредно положение за здравеопазването след рязко увеличаване на случаите, свързани с нов щам на mpox в Демократична република Конго, който оттогава се разпространява извън границите ѝ.

 

„Огнищата на mpox в Демократична република Конго и съседните страни могат да бъдат контролирани и да бъдат спрени“, се казва в изявлението на ръководителя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

 

Но „това изисква всеобхватен и координиран план за действие“, добави той, цитиран от АФП.

 

Стартиралият в понеделник Стратегически план за готовност и реагиране на СЗО обхваща периода от септември 2024 г. до февруари 2025 г., като предвижда необходимост от финансиране в размер на 135 млн. долара.







Скоро СЗО ще отправи призив за финансиране на глобалния отговор, който ще бъде осъществен съвместно с партньори, сред които е и органът за наблюдение на общественото здраве на Африканския съюз.

 

Междувременно СЗО отпусна около 1,5 млн. долара от своя резервен фонд за спешни случаи.

 

Mpox е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, предаван на хората от заразени животни, който може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт.

 

Заболяването причинява треска, мускулни болки и кожни лезии, а във все повече случаи и смърт.


Възобновяването на заболяването и откриването на нов щам в ДРК, наречен Clade 1b, накара СЗО да обяви най-високото си международно ниво на тревога на 14 август.







По време на представянето на стратегическия план пред държавите - членки на СЗО, Тедрос заяви, че от началото на епидемията през 2022 г. са докладвани повече от 100 000 потвърдени случая.

 

ДРК е била най-засегната с 90% от съобщените случаи на mpox през 2024 г., като „само през тази година са регистрирани 575 смъртни случая“.

 

„Вирусът продължава да циркулира на ниски нива в световен мащаб“, допълни Тедрос, но в „африканския регион се наблюдава безпрецедентно увеличение“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2169 |27.08.2024 Денис Шмигал: Украйна се нуждае от допълнителни 15 млрд. долара, за да покрие бюджетния си дефицит за 2025 г. . 1| 2169 |27.08.2024 БЧК предупреждава за измами с лекарства в социалните мрежи от името на организацията . 4| 2158 |27.08.2024 Зукърбърг аламира: Администрацията на Байдън притискаше „Мета“ да цензурира свързано с COVID-19 съдържание . 2| 2177 |27.08.2024 ООН: Катастрофа заплашва острови в Тихия океан и светът трябва да реагира веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads