Реклама / Ads
0| 3151 |04.08.2022 НОВИНИ

ООН: АЕЦ “Запорожие” е извън контрол

.
Огромната атомна електроцентрала "Запорожие", окупирана от Русия по време на инвазията й в Украйна, е "напълно извън контрол", каза ръководителят на Международна агенция за атомна енергия към ООН Рафаел Гроси. По думите му централата се нуждае от проверка и ремонт.
 

"Ситуацията е много деликатна. Всеки принцип на ядрена безопасност е нарушен по един или друг начин и не можем да позволим това да продължава", посочи Гроси. 


Генералният директор на МААЕ каза, че се опитва да състави мисия възможно най-скоро, за да посети централата, но това изисква одобрението както на украинската, така и на руската страна, както и разрешението на ООН, предвид рисковете, свързани с посещението на военната зона.


През юни украинската държавна ядрена компания заяви, че Украйна не е поканила МААЕ - и всяко посещение би узаконило присъствието на Русия там.


"Ако се случи авария в Запорожката атомна електроцентрала, ние няма да обвиняваме природно бедствие - ще трябва да отговаряме само пред себе си. Нуждаем се от подкрепата на всички", посочи още Гроси.


Контактите на МААЕ с персонала на завода са били "накъсани" и веригата за доставки на оборудване и резервни части е била прекъсната, обясни Гроси пред агенция "Асошиейтед прес". 


Най-голямата ядрена централа в Европа е опасно близо до боевете. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия по-рано тази седмица, че използва централата, която превзе през март, като военна база за извършване на атаки срещу украинските сили. Украински официални лица казаха, че руснаците разполагат войски и складират военна техника на територията на електроцентралата на река Днепър в южната част на Украйна.


Заводът все още работи, като украинският персонал е под руски контрол.


Русия твърди, че украинските сили са използвали доставено от Запада оръжие, за да атакуват завода. Евгений Балицки каза, че служители са готови да покажат на МААЕ как руснаците са охранявали ядреното съоръжение, докато украинците са го атакували.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4097 |03.08.2022 Извънредно: Кризисен щаб ще решава проблемите с азерския газ, доставките и ”Булгаргаз” . 0| 2875 |31.07.2022 Ню Йорк обяви извънредно положение заради маймунската шарка . 0| 3091 |30.07.2022 Обявиха извънредно положение в Ню Йорк заради маймунската шарка . 0| 2891 |29.07.2022 На финала: Депутатите отмениха днешния парламентарен контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads